Campagne Statenverkiezingen

Wester: Verkiezingen lijken nek-aan-nekrace te worden

17 maart 2015 17:51 Aangepast: 17 maart 2015 18:00
Beeld © ANP

Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de boeg zijn de kiezers nog volop in beweging, blijkt uit de recentste peiling van Maurice de Hond. Volgens politiek commentator Frits Wester duidt de peiling erop dat de verkiezingen afstevenen op een close finish.

"Vijf partijen maken kans als grootste uit de bus te komen: VVD, CDA, SP, D66 en de PVV", constateert Wester. "Vooral de opmars van de VVD en SP de laatste weken is opmerkelijk, net als het wat wegzakken van D66 en PVV."

ZIE OOK: Morgen verkiezingen: stemwijzers op een rij

Wester ziet een opmerkelijke mogelijkheid: "In de voor het kabinet meest gunstige scenario dat De Hond schetst is zelfs een meerderheid voor de coalitie in de Eerste Kamer mogelijk met de gedogers D66, CU en SGP. Een mogelijke uitkomst die tot voor kort volstrekt onhaalbaar bleek."

Thumbnail

 

PvdA nerveus?
"Interessant is ook om te zien dat een mogelijk nieuw kabinet van VVD, CDA en D66, na de volgende Tweede Kamerverkiezingen in 2017 of eerder, zich wellicht ook gesteund kan weten door ook een meerderheid in de nieuwe Eerste Kamer. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan kan ik mij voorstellen dat ze bij de PvdA wel wat nerveus gaan worden. Er is dan tenslotte een werkbaar alternatief voor de huidige coalitie. Maar dan moet die meerderheid natuurlijk ook nog wel even in de Tweede Kamer gehaald worden."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore