Ga naar de inhoud
Opstelten en Teeven treden af

Ook topambtenaar Justitie weg na bonnetjesaffaire

Beeld © ANP

Nu Ivo Opstelten en Fred Teeven zijn afgetreden, treedt ook de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie per direct terug.

Secretaris-generaal Pieter Cloo heeft dat besloten 'in goed overleg' met waarnemend minister Stef Blok, meldt het ministerie. "De heer Cloo is na het aftreden van minister Opstelten en staatsecretaris Teeven tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken."

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie komt het vertrek vanwege de bonnetjesaffaire. "Het was geen eis van de nieuwe minister of staatssecretaris, zeggen bronnen. De positie van Cloo was onhoudbaar geworden, toen het bonnetje van de Teeven-deal met crimineel Cees H. toch opdook."

Van der Steur en Dijkhoff
Opstelten en Teeven vertrokken vorige week, nadat was gebleken dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht. De twee worden opgevolgd door hun partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff.

Cloo was sinds 1 december 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij was eerder onder meer werkzaam in het bedrijfsleven, het ministerie van VROM, directeur van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees, bestuurder van het UWV en partner bij Boer & Croon. Voorlopig neemt Hans van der Vlist de taken van Cloo waar. 

ZIE OOK: Reconstructie: Opstelten was kansloos, Teeven ging zelf

De Tweede Kamer heeft intussen een onderzoek afgedwongen naar de gang van zaken bij de zogenoemde Teevendeal, waarover Opstelten de verkeerde informatie gaf. Kamerleden vinden dat er te veel vragen zijn overgebleven over de omstandigheden waaronder Teeven als officier van justitie in 2000 een deal sloot met een drugsbaron en ook over de informatievoorziening daarover later.

Zo slaagden Opstelten en zijn ambtenaren er een jaar lang niet in bewijs te vinden voor de hoogte van de deal. Pas nadat Nieuwsuur met nieuwe gegevens was gekomen, vond ook Opstelten het 'bonnetje' terug en het bewijs dat er 4,7 miljoen gulden was overgemaakt naar crimineel Cees H.

Bron: RTL Nieuws