VVD-plan vluchtelingen

Zijlstra: asielplan VVD nu niet uitgevoerd

23 maart 2015 16:33 Aangepast: 23 maart 2015 16:43
Beeld © ANP

Het kabinet gaat het omstreden asielplan van de VVD nu niet meteen uitvoeren, omdat de PvdA zich ertegen verzet. Dat verwacht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

"Ik heb van de PvdA begrepen dat ze wat minder enthousiast zijn over dit plan, dus als we dit voor elkaar willen krijgen zullen we die meerderheid wel moeten hebben", zegt Zijlstra tegen RTL Nieuws. "Maar ik ben ervan overtuigd, dat als het nu niet lukt, het op termijn zeker aan de orde zal zijn."

Zijlstra benadrukt dat het om de mening van zijn fractie gaat en hij spreekt tegen dat het plan een 'bommetje onder de coalitie' is. De VVD zal zich houden aan het regeerakkoord. "Daar staat dit niet in, maar we zullen doorgaan om te proberen partijen in brede zin te overtuigen van het feit dat dit een betere oplossing is."

ZIE OOK: Hoeveel bootvluchtelingen komen er naar Europa?

De VVD wil dat er een einde komt aan de toestroom van asielzoekers naar Europa. Als het aan de regeringspartij ligt, worden vluchtelingen alleen nog in de regio opgevangen. Op het plan kwam al veel kritiek. Verschillende partijen noemden het plan onrealistisch en wezen erop dat het in strijd is met internationale verdragen. Alleen de PVV reageerde uitgesproken positief.

ZIE OOK: 'Asielplan VVD onuitvoerbaar'

'Motie van wantrouwen'
Vandaag reageerde ook CDA-leider Sybrand Buma. Hij noemt het plan 'een motie van wantrouwen tegen het eigen kabinet'. Buma wijst erop dat zijn partij al twee jaar pleit voor betere opvang in de regio en strengere controles van de buitengrenzen van Europa. "Op al deze voorstellen gaf toenmalig staatssecretaris Teeven aan dat dit niet nodig was."

Volgens Buma bevat het VVD-plan geen enkel concreet voorstel om de grenzen van Europa te sluiten. "Daarmee laat de VVD de Nederlander wederom zitten met de boodschap: de VVD belooft veel, maar doet weinig."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`