Nederland

Kabinet niet blij met komst rechterhand Eritrese president

11 april 2017 15:10 Aangepast: 11 april 2017 22:27
Yemane Gebreab. Beeld © EPA

Het Nederlandse kabinet is niet van plan om te helpen bij de komst naar Nederland van een vertrouweling van de president van Eritrea. De regering noemt zijn komst 'ongemakkelijk'.

Yemane Gebreab is de rechterhand van president Isaias Afewerki, die zijn land met ijzeren hand regeert. Gebreab komt naar Nederland om een bijeenkomst van de jongerenbeweging van Afewerki's politieke partij toe te spreken.

ZIE OOK: Eritrea: een prettig, eng, zelfverzekerd en bang land

"De regering is bezorgd over de mensenrechtensituatie in Eritrea", zegt het kabinet. "We vinden het bezoek van de heer Gebreab dan ook ongemakkelijk, omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten."

Geen ontvangst

Er zijn ook zorgen over 'de lange arm' van Eritrea, die tot in Nederland zou reiken. Zo werd de Nederlandse hoogleraar Mirjam van Reisen bedreigd, omdat ze zich hard maakt voor vluchtelingen uit Eritrea. 

Gebreab krijgt geen officiële ontvangst en hij wordt niet te woord gestaan door Nederlandse ambtenaren. Zijn bezoek wordt gezien als een privéaangelegenheid.

Visum voor Schengenzone

Omdat Gebreab al een visum heeft voor de Schengenzone, heeft hij ook toegang tot Nederland. De gemeente waar hij een toespraak gaat houden, kan hem wel de toegang ontzeggen als de openbare orde in het geding komt. Dat gebeurde ook bij de toespraken die Turkse ministers in Nederland wilden houden.

Het is moeilijker om Gebreabs optreden te verhinderen, omdat hij niet officieel de Eritrese regering vertegenwoordigt en mogelijk niet in het openbaar spreekt. De locatie waar de Eritreeër spreekt, wordt nog angstvallig geheim gehouden.

De Eritrese asielzoeker Dani is niet blij met de komst

 

Argos zendt aanstaande zaterdag een uitgebreid interview uit met Dani.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`