Nederland

'Zo balen dat de Tweede Kamer dit besluit, het is 5 voor 12'

11 april 2017 19:27 Aangepast: 11 april 2017 23:00
De weidevogels, de Klimaatwet en de abortuspil zijn controversieel verklaard.

"Het is vijf voor twaalf voor de weidevogels. Daarom is dit ontzettend balen." De Vogelbescherming is teleurgesteld dat de Tweede Kamer de weidevogels 'controversieel heeft verklaard'. Ook andere belangenclubs hebben twijfels over de waslijst aan onderwerpen die op pauze zijn gezet.

Het lot van de grutto en de kievit hangt aan een zijden draadje. Daarom wordt al tijden gewerkt aan politieke plannen om deze weidevogels te redden. Maar de Tweede Kamer heeft nu bepaald dat de weidevogels controversieel zijn verklaard.

Tot het nieuwe kabinet er is, wordt er niet meer over de weidevogels gesproken. Dat is een harde klap in het gezicht van Marieke Dijksman, woordvoerder bij de Vogelbescherming. "We zijn hier absoluut niet blij mee", zegt ze. "Er is geen tijd meer om lang te wachten. Het is echt 5 voor 12; het aantal weidevogels is de afgelopen jaren heel hard achteruit gegaan."

Weidevogels en abortuspil

Niet alleen de weidevogels zijn controversieel verklaard. Ook over ethisch gevoelige kwesties, zoals de abortuspil, wordt niet meer gediscussieerd tot er een nieuw kabinet is. Dat roept vragen op bij het FIOM, een organisatie gespecialiseerd in hulpverlening rondom zwangerschap en abortus.

De wijziging van de wet Afbreking Zwangerschap staat voorlopig stil. En die onzekerheid zorgt voor onrust. "Deze wetswijziging moet het mogelijk maken dat huisartsen de abortuspil kunnen voorschrijven. Wij zijn voor deze maatregel en willen dat huisartsen straks de keuze kunnen maken om deze pil al dat niet voor te schrijven", stelt FIOM-directeur Ellen Giepmans.  Ze verwacht overigens niet dat heel veel huisartsen dit gaan doen.

Dat er over de abortuspil de komende tijd niet wordt gesproken in de politiek, komt niet als een grote verrassing. "Medisch ethische onderwerpen als de abortuspil liggen politiek gevoelig. We hadden er wel rekening mee gehouden dat de discussie tot het nieuwe kabinet wordt stilgelegd." Komt er van uitstel, afstel? "We hopen het niet. Maar je weet het nooit. Het blijft een gevoelig onderwerp."

Greenpeace

En dan is er de Klimaatwet. Ook deze wet is op de lijst 'controversieel' beland. De Klimaatwet is een wet die GroenLinks-leider Klaver in 2014 heeft ingediend samen met PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. Met de wet willen de partijen vastleggen welke doelen Nederland moet halen op weg naar een nagenoeg klimaatneutrale toekomst en welke stappen daartoe moeten worden gezet.

"Mijn activistische hart zegt: balen dat deze wet in de wachtrij is gezet", reageert Joris Wijnhoven van Greenpeace. Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. De wet zou in de huidige Tweede Kamer geen meerderheid halen. Wijnhoven: "We hopen dus dat de wet meegenomen wordt in het regeerakkoord; dan is de kans veel groter dat de wet het gaat halen."

Volgens Wijnhoven kan het klimaat niet wachten, maar hij snapt dat de poltieke realiteit een stuk weerbarstiger is. "We hopen dat GroenLinks in het kabinet komt. Dan zie ik die wet er wel komen. Dat zou heel goed zijn voor de toekomst van onze planeet."

Meer op rtlnieuws.nl
Over deze onderwerpen praat het kabinet niet meer

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore