Nederland

Maker lynchfilmpje Sylvana heeft spijt: 'Excuus voor wat ik heb gedaan'

12 april 2017 18:40 Aangepast: 13 april 2017 00:27
Sylvana Simons komt met haar campagneleider Ian van der Kooye aan bij de rechtbank.

"Ik ben wat gaan knutselen en heb er niet goed over nagedacht." Marcel K., de maker van het filmpje waarin Sylvana Simons leek te worden opgehangen, heeft spijt van zijn actie. "Ik bied mijn excuses aan Sylvana Simons aan voor wat ik heb gedaan."

"Ik ga nooit meer iets op internet zetten." Dat is de les die Marcel K. uit Kudelstaart heeft getrokken. Hij is een van de 22 verdachten die terechtstaan in de rechtbank in Amsterdam voor (doods)bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons.

"Het filmpje was bedoeld als flauwekul. Dit was nooit mijn bedoeling", zegt hij over zijn omstreden filmpje.

Grote gevolgen

De man uit Kudelstaart fotoshopte het gezicht van Simons in een andere foto, zodat het leek alsof zij werd ’opgehangen’ door de Ku Klux Klan. Hij beeldde haar af als Afrikaanse inboorling en Zwarte Piet. Het filmpje had grote gevolgen. Op internet spraken duizenden mensen hun walging uit, onder wie BN'ers en politici.

Ook voor maker Marcel had het filmpje grote gevolgen. Zo verloor hij zijn baan en kreeg hij veel last van stress. "Het liefste wil ik alles terugdraaien. Maar dat kan niet meer."

Wat hem dreef? Marcel had er moeite mee dat alles in zijn omgeving leek te veranderen. Zoals het Sinterklaasfeest. Op een avond knutselde hij het filmpje in elkaar. Toen hij zag dat het filmpje overal werd overgenomen, wilde hij het offline halen, maar toen was het al te laat.

'Het meest verdrietige'

Simons kreeg meer dan 40.000 bedreigingen via sociale media. Zelf noemt ze het lynchfilmpje 'het meest verdrietige van alles'. "Het heeft zo'n impact gehad. Ik heb er gewoon geen woorden voor." 

Tegen verdachte Marcel K. is een werkstraf van 80 uur geëist.

Meer op rtlnieuws.nl
Verdachten oog in oog met Sylvana Simons: 'ik wil haar niet dood hebben, ik ben gewoon boos'

`