Nederland

Je lichaam laten resomeren, het lijkt eraan te gaan komen

13 april 2017 20:03 Aangepast: 14 april 2017 07:58
Bezoekers in een crematorium (archieffoto) Beeld © ANP

Wie niet begraven of gecremeerd wil worden, kan zich waarschijnlijk binnenkort laten resomeren. De uitvaartbranche is enthousiast én ook in de politiek is een belangrijke horde genomen. "Resomeren is beter voor milieu, schoner en vriendelijker."

Resomeren is een methode waarbij het lichaam na overlijden ontbonden wordt in een chemische vloeistof. Uit onderzoek, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de overheid, blijkt dat een kwart van de Nederlanders resomeren als mogelijk alternatief ziet voor begraven en cremeren. Bijna 70 procent van de mensen heeft er geen problemen mee dat de wet wordt aangepast zodat resomeren mogelijk gemaakt gaat worden.

'Heel goed nieuws'

"Heel goed nieuws dat de kans dat we ons binnenkort kunnen laten resomeren dichterbij is gekomen", stelt Sabrina Franken, directeur uitvaartverzorging bij Yarden. De uitvaartorganisatie is al jaren bezig om deze nieuwe vorm van lijkbezorging mogelijk te maken. "We hopen dat het in 2019 mogelijk wordt."

Resomeren heeft volgens haar een hoop voordelen. "Liggend in een waterige oplossing van loogzout ondergaat het lichaam hetzelfde afbraakproces als bij een crematie. Na een paar uur blijft een poeder over. Dat is wit en het poeder ruikt naar zeep. Bovendien is dit proces schoner, mooier en milieuvriendelijker."

Wet aanpassen

In Amerika is het in sommige staten al mogelijk om je te laten resomeren. "We verwachten dat ook in Nederland veel mensen voor deze duurzamere en vriendelijkere technologie zijn." En er is nog een voordeel: de methode is een stuk goedkoper dan begraven. 

Voorwaarde is wel dat de wet wordt aangepast. Uit onderzoek blijkt nu dus dat er draagvlak voor is. "Dat is een goede stap in de richting", zo bevestigt ook de woordvoerder van verantwoordelijk minister Plasterk. "De Tweede Kamer moet er binnenkort over gaan praten."

Cremeren populairst 

Momenteel is cremeren het populairst. In 2000 koos nog de helft van de Nederlanders voor een crematie, inmiddels geldt dat voor 63,4 procent van de Nederlanders, blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria.

Waarschijnlijk omdat de kerk minder invloed heeft en we nabestaanden niet willen opzadelen met onderhoud. Maar de hoofdreden is geld: de gemiddelde begrafenis kost al snel 3500 euro, terwijl een crematie 1200 euro kost. 

Meer op rtlnieuws.nl
Crematies populairder dan ooit, begraafplaatsen moeten innoveren

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore