Geheime informatie MH17 naar buiten

Geen MH17-foto's meer in lezingen zonder toestemming

23 april 2015 22:21 Aangepast: 24 april 2015 02:16

Foto's van slachtoffers van de MH17-ramp mogen niet meer worden gebruikt voor lezingen zonder toestemming van de nabestaanden. Dat zei minister Van der Steur (justitie) zojuist tijdens een speciaal debat.

Informatie mag nog wel worden gedeeld met vakgenoten, maar foto's niet meer zonder toestemming. Vanmiddag bleek dat de onderzoekers de foto's al vaker hadden gebruikt onder vakgenoten, bijvoorbeeld bij opleidingen.

De foto's die Maat heeft laten zien maken onderdeel uit van het strafrechterlijke onderzoek naar de ramp met de MH17. Dat maakt het nog vervelender dat de foto's in de openbaarheid zijn gebracht. Daarom wil minister Van der Steur uitzoeken hoeveel lezingen er precies zijn gegeven en wie er precies toestemming heeft gegeven voor het gebruiken van de foto's. 

ZIE OOK: Wie gaf toestemming voor het pakken van de foto's?

De forensisch anatoom die de foto's had getoond tijdens een vrij-toegankelijke lezing, George Maat, is uit het identificatieteam gezet. Maat was gisteren al op non-actief gesteld. Minister Van der Steur noemde de actie "buitengewoon ongepast en onsmakelijk".

Volgens Van der Steur is het toelaatbaar dat anatomen informatie delen over de identificatie, maar geldt dat niet voor de foto's. Maat heeft zijn excuses aangeboden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore