Onderzoek MH17-vliegramp

Minister: Berechting daders MH17 heel lastig

02 mei 2015 14:50 Aangepast: 02 mei 2015 15:01
Minister Ard van der Steur in Charkov. Links de chef van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg. Beeld © ANP

Volgens minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zal het heel moeilijk worden om diegenen die vlucht MH17 neerhaalden, op te sporen en te berechten.

"Maar dat wil niet zeggen dat we niet alles moeten doen wat nodig is om dat te realiseren'', zegt hij in de Oost-Oekraïense stad Charkov, waar de laatste vlucht met lijkkisten met stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp vertrok. Nu de bergingsmissie klaar is, verschuift de aandacht zich verder naar de onderzoeken naar de toedracht van de ramp en de pogingen om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

ZIE OOK: Laatste kisten MH17 onderweg naar Eindhoven

Van der Steur wil er niet te veel over zeggen. "Maar het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen. En het zal ook tot teleurstelling leiden, want iedereen, ik ook, vindt dat dat binnen een paar maanden na het verschijnen van de rapporten zou moeten gebeuren. Maar dat zal niet gaan, want het is veel en veel te complex'', zei hij tegen persbureau ANP.

De ramp met MH17 heeft Van der Steur ook persoonlijk geraakt omdat er een oud-collega van een advocatenkantoor met diens gezien omkwam. Hij schreef in het condoleanceregister dat hij er alles aan zou doen om de verantwoordelijken voor de ramp te laten berechten.

Van der Steur is trots op mensen die meewerkten aan het repatriëren en identificeren van de slachtoffers. "De mensen hebben heel hard gewerkt. Ze hebben op een geweldige manier zichzelf tot doel gesteld om de slachtoffers naar huis te brengen. Het is indrukwekkend'', vindt Van der Steur. Hij hoopt dat het lukt om de laatste twee slachtoffers van de ramp te identificeren voor 1 juli en in elk geval voor de herdenking op 17 juli. "Zodat alle nabestaanden weten wat van hun dierbare is gevonden.''

Hij sluit niet uit dat er menselijke resten, bezittingen en wrakstukken zijn achtergebleven. Met de lokale autoriteiten zijn afspraken gemaakt wat er moet gebeuren als die nog worden gevonden. 

De aankomst van het vliegtuig met stoffelijke resten van vlucht MH17 is live te volgen op onze site. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore