'Fuck de koning'-zaak

'Majesteitsschennis uit strafrecht als activist wordt veroordeeld'

07 mei 2015 13:56 Aangepast: 07 mei 2015 14:05
Graffitiverwijderaars aan het werk bij het Paleis op de Dam. Beeld © ANP

De kans is groot dat de Tweede Kamer majesteitsschennis uit het wetboek van strafrecht schrapt bij een veroordeling van de activist die 'Fuck de koning, fuck de koningin' riep. De meeste fracties willen de uitspraak van de rechter afwachten voordat ze actie ondernemen.

D66 en SP geven nu al aan dat majesteitsschennis wat hen betreft kan worden geschrapt, zoals dat eerder op initiatief van deze fracties ook gebeurde met godslastering. D66-Kamerlid Schouw zou het een beperking van de vrijheid van meningsuiting vinden als activist Abulkasim Al-Jaberi wordt veroordeeld wegens majesteitschennis. Dat is ook de opvatting van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vindt sowieso dat de koning, politici en andere prominenten een dikkere huid moeten hebben. 

ZIE OOK: De koning uitschelden: strafbaar of niet?

Zowel Schouw als Van Raak dacht dat majesteitsschennis een dode letter in de wet was. Als de rechter de activist niet veroordeelt, vinden ze het schrappen van majesteitschennis minder urgent. 

Ook de VVD denkt na over wat er moet gebeuren als de activist wordt veroordeeld. Kamerlid Joost Taverne vindt de kwestie ongelukkig, maar snapt wel dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak doorzet: "De activist is aangehouden en hij heeft een schikkingsvoorstel gehad. Daar heeft hij niet op gereageerd. Dan kun je het als OM niet laten zitten."

Maar Taverne vindt zelf niet dat de gewraakte uitspraak strafbaar zou moeten zijn. "Fuck is een woord dat je tegenwoordig dagelijks hoort onder jongeren. Persoonlijk vind ik het platvloers en ordinair, maar of het ook strafbaar moet zijn? Een voordeel bij het nadeel van de vervolging is dat een rechter zich er nu over gaat buigen. Dan krijgen we nieuwe jurisprudentie. We kunnen dan altijd bekijken of de wet op dit punt nog wel actueel genoeg is."

ZIE OOK: Paleis op de Dam beklad met 'fuck de koning'

Kamerlid Joram van Klaveren van Voor Nederland vindt dat sprake is van beknotting van de vrijheid van meningsuiting. "Die activist is een kolderieke figuur. Hij valt het instituut koningshuis aan en niet de koning zelf", zegt hij. Van Klaveren vindt het uit de tijd dat de activist zo wordt aangepakt. Hij vindt dat het ook niet kan dat op het beledigen van de koning een hogere straf staat dan op belediging van iedere andere Nederlander.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die zelf rechter was, houdt de kaarten nog tegen de borst. Over de kwestie rond de activist wil hij pas praten als de rechter heeft gesproken. "Iets anders is de vraag of majesteitsschennis uit het wetboek moet. Dat was tien jaar geleden al het standpunt van de PvdA en zal het ook nu nog wel zijn. Maar ik wil de kwestie toch even goed bestuderen en in de fractie bespreken voordat ik me daar definitief over uitlaat."

RTL Nieuws
`