Nederland

Hallo Kamerlid, luister eens: 'Er is zoveel te verbeteren in de zorg'

19 april 2017 19:15 Aangepast: 19 april 2017 19:20
Dick Cochius. Beeld © RTL Nieuws

Dick Cochius zit door een ernstige spierziekte de rest van zijn leven in een rolstoel. Ongewild kent hij de zorg in Nederland van binnen en van buiten. Nu wil hij zijn verhaal kwijt aan politiek Den Haag. "Ik wil laten zien hoe mijn dagelijks leven is."

Cochius heeft de ernstige spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA). De Arnhemmer van 48 zit in een op maat gemaakte elektrische rolstoel. Hij praat via een luidspreker die op de rolstoel is gemonteerd.

'Een patient cadeau'

Cochius is naar een bijeenkomst in café Dudok in Den Haag gekomen waar patiënten aan Kamerleden gekoppeld worden. Het is een initiatief van de Patiëntenfederatie. De koepel van patiëntenorganisaties vindt dat politici te weinig contact hebben met patiënten. Daarom werden vandaag 'echte patiënten cadeau gegeven' aan zeven Kamerleden.

Het idee is dat de Kamerleden van de patiënten te horen krijgen wat Haagse besluiten in de praktijk betekenen. De patiënt en zijn of haar Kamerlid zullen daarvoor tijdens het komende jaar regelmatig afspreken. 

Kijken: waarom is de werkdruk in de zorg zo hoog?

Geen Kamerlid voor Cochius

Cochius is één van die zeven patiënten die graag over zijn leven wil vertellen. Toch zit hij nog zonder Kamerlid. De Patiëntenfederatie wilde Cochius koppelen aan de VVD, maar die partij wil niet meedoen het initiatief. 

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het idee 'goed bedoeld', maar voelt er weinig voor om zich één aan patient te koppelen. Cochius is wel 'altijd welkom' voor een gesprek. "De koppeling tussen een Kamerlid en een individuele patiënt is goed bedoeld maar gaat voorbij aan al die andere mensen die ook graag met politici in gesprek willen over de zorg in Nederland."

'Gemiste kans'

Een gemiste kans, vindt Cochius. Hij wilde de VVD regelmatig vertellen over zijn dagelijkse leven. "Het was voor hen ook mooi geweest. Helemaal omdat ze waarschijnlijk de regering in gaan." 

Cochius had het bijvoorbeeld graag over de hoge kosten van de zorg willen hebben. "Het stapelen van alle kosten loopt echt uit de klauwen. Laat ik zo zeggen: nadat ik mijn uitkering heb gekregen, duurt de maand nog te lang." 

Hij benadrukt niet zielig te willen doen en dat er mensen zijn die het slechter hebben. "Maar ik heb niet voor deze beperking en deze kosten gekozen. Door die kosten moet ik altijd goed plannen wat ik doe. Ik kan bijvoorbeeld niet met de fiets op pad, ik moet in mijn aangepaste auto gaan. Dat kan niet altijd want ik moet kijken of ik de diesel wel kan betalen. Daardoor mis je sociale contacten en kun je niet altijd participeren in de maatschappij."

Thumbnail

Roos de Jonge wordt als cadeautje aan Corine Ellemeet van GroenLinks gegeven. Foto: Pim Geerts. 

'Toen we thuis kwamen, begon het pas'

Roos de Jonge had meer geluk dan Cochius. Zij heeft wel een Kamerlid gevonden: Corine Ellemeet van GroenLinks. Er valt nog een hoop te verbeteren in de zorg, vindt De Jonge. Ze is zelf niet ziek maar had door het overlijden van haar dochter wel veel te maken met het zorgsysteem.

"Op het moment van overlijden, was de zaak medisch gezien meteen gesloten, maar toen wij thuis kwamen begon voor ons de verwerking pas."

De Jonge had toen graag meer begeleiding gekregen. "Vind maar eens een goede therapeut, of een geschikt boek dat je kunt voorlezen aan je andere kind. Je hebt op dat moment op maat gemaakte begeleiding nodig. Een plek waarvan je weet dat je met alle vragen terecht kunt."  

'Het kan mij enorm helpen'

Kamerlid Ellemeet is erg blij met het initiatief, vertelt ze. "Het kan mij enorm helpen om te kijken hoe de vaak complexe wetgeving in de praktijk werkt."

De eerste kennismaking vanochtend heeft voor Ellemeet al meteen resultaat opgeleverd. "Roos vertelde over dat er weinig aandacht is voor de omgeving van een patiënt. Artsen denken wel aan de patiënt, maar voor de mensen die de patiënt moeten helpen is er nog te weinig aandacht. Daar kan ik nu mee aan de slag gaan."

Meer op rtlnieuws.nl:

`