Verbouwkosten paleizen

Verbouwing paleis Huis ten Bosch tientallen miljoenen duurder

26 mei 2015 19:14 Aangepast: 06 september 2015 17:07
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Beeld © ANP

De verbouwing van paleis Huis ten Bosch wordt veel duurder dan vorig jaar is aangekondigd. De renovatie was begroot op 35 miljoen euro, maar blijkt nu bijna 60 miljoen te gaan kosten.

Dat melden bronnen rond het kabinet aan RTL Nieuws. Het voormalige woonpaleis van koningin Beatrix moet vanaf 2018 onderdak bieden aan koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Aan de vernieuwing van technische installaties, het verwijderen van asbest en het renoveren van de woonvleugel wordt al maanden gewerkt. Over de 35 miljoen die dat vorig jaar leek te gaan kosten, zei de Tweede Kamer al dat het veel te duur was. Maar premier Rutte kreeg uiteindelijk toch toestemming voor de verbouwing.

ZIE OOK: Obama komt eten: bruggetje paleis verbouwd

Rutte meldde vorig jaar dat het bedrag van 35 miljoen alle kosten zou dekken. Dat het richting 60 miljoen gaat, zou komen doordat het kabinet ook andere delen van het paleis wil aanpakken.

De Kamer weet nog van niets. De verantwoordelijke minister Blok (Wonen en Rijksdienst) wil niet reageren, omdat formeel nog geen besluit is genomen. Dat wordt binnen enkele weken verwacht.

ZIE OOK: Houtworm en zilvervisjes in paleis Huis ten Bosch

Het Haagse paleis is er tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix flink op achteruit gegaan. Er is veel achterstallig onderhoud. Alleen de Oranjezaal, waar ministers worden beëdigd, is gerenoveerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore