Politiek

Zwarte lijst op komst voor haatimams

07 juni 2015 18:47 Aangepast: 07 juni 2015 18:49

De overheid moet meer doen om haatimams tegen te houden die in Nederland een lezing willen geven. De VVD wil dat er een soort zwarte lijst komt en wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Haatimams zijn predikers die oproepen tot geweld of die haat zaaien. In verschillende gemeenten is de afgelopen tijd veel ophef geweest rond omstreden haatimams. Onder andere in Amsterdam, Almere, Rijswijk en Eindhoven wilden haatimams toespraken geven in moskeeën.

ZIE OOK: Wilders voert actie in Utrecht: Geen haatimams in Nederland

De VVD wil nu dat deze mensen geen toegang meer krijgen tot Nederland. Een Kamermeerderheid is het daarmee eens.

"Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben", aldus Ockje Tellegen van de VVD.

Zwarte lijst
De VVD wil dat er een lijst komt met de namen van alle haatpredikers. Als iemand daarop staat, dan komt hij Nederland niet in. Burgemeesters kunnen die lijst dan raadplegen als een imam naar hun gemeente wil komen. 

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding werkt aan een signaleringslijst, maar die lijst richt zich vooral op het intrekken van visa van buiten Europa. Maar ook als een haatimam al binnen de grenzen van de Europese Unie of het Schengengebied is, moet Nederland de komst wat de VVD betreft tegen kunnen houden. 

Als de Nederlandse lijst klaar is, moet het kabinet zorgen dat er ook in Europees verband zo'n lijst komt, vindt de partij.

Geen haatimams
​De VVD bemoeide zich al eerder met de komst van haatimams naar Nederland. Toen ging het om drie omstreden sprekers die een lezing zouden geven op benefietgala Rohamaa in Rijswijk.

`