EU-plan vluchtelingen

Kabinet: migranten alleen spreiden als EU-landen meedoen

08 juni 2015 19:12 Aangepast: 08 juni 2015 20:52
Potentiële Europagangers in het Libische Tajura, half mei. Beeld © EPA

Nederland is best bereid om meer vluchtelingen op te nemen, maar alleen als andere Europese lidstaten dat ook doen. Het kabinet laat een besluit afhangen van voldoende steun en hoopt dat alle lidstaten meedoen.

Dat blijkt uit de officiële kabinetsreactie op het plan van de Europese Commissie om vluchtelingen te verdelen over alle lidstaten, melden bronnen aan RTL Nieuws. De vluchtelingen verblijven nu voornamelijk in Italië, Griekenland en op de Balkan. De Europese Commissie wil vluchtelingen verdelen over de lidstaten om de druk op die regio te verlichten. Daar komen nu dagelijks steeds meer asielzoekers aan via bootjes over de Middellandse Zee.

Nederland zou volgens het Europese plan aanvankelijk 4,35 procent van de migranten moeten opvangen. Dat percentage is verhoogd tot 5,12. Het is onder meer gebaseerd op de werkloosheid en de economische situatie in een lidstaat.

ZIE OOK: Waarom het EU-opvangplan op zoveel weerstand stuit

In andere landen is veel weerstand tegen de Europese plannen. Een uiteindelijk besluit of Nederland vluchtelingen opneemt, laat het kabinet afhangen van het aantal lidstaten dat meedoet met de verdeling.

Met deze reactie neemt het kabinet een voorschot op de twijfel in Europa. Verschillende landen verzetten zich tegen het asielplan. Ook Duitsland en Frankrijk hebben kanttekeningen geplaatst bij het voorstel. Volgens het voorstel van de Europese Commissie moeten zij zo’n 40 procent van de instroom van asielzoekers voor hun rekening nemen. Dat vinden Frankrijk en Duitsland te veel. Ook Oost-Europese landen als Hongarije, Tsjechië, Slowakijke en Polen zijn tegen het Europese plan.

ZIE OOK: Voorstel Brussel: 2779 extra vluchtelingen naar Nederland

De Tweede Kamer vraagt al weken om een ‘kabinetswaardering’ van het voorstel van de Europese Commissie. D66-leider Pechtold heeft het debat over deze kwestie twee keer laten uitstellen omdat een kabinetsreactie ontbrak. Donderdag debatteert de Tweede Kamer eerst met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over de Europese plannen. Daarna gaat de Kamer in debat met premier Rutte over de kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore