Politiek

Rekenkamer veegt vloer aan met bezuiniging zorg

09 juni 2015 19:13 Aangepast: 09 juni 2015 20:54
Beeld © ANP

Het kabinet heeft de bezuiniging van een half miljard euro op de zorg voor ouderen en chronisch zieken niet genoeg onderbouwd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer. De bezuiniging zou in 2017 moeten ingaan.

Het kabinet denkt dat het geld kan worden bespaard door efficiënter werken. Daarbij wijst het op het zorggebruik door ouderen en chronisch zieken, dat van regio tot regio soms sterk uiteenloopt. De Rekenkamer zet daar in een vandaag verschenen rapport grote vraagtekens bij.

ZIE OOK: 'Roken? Te dik? Dan geen behandeling'

Het ministerie van Volksgezondheid moet de haalbaarheid van de bezuiniging veel beter onderzoeken, zegt de Rekenkamer. Want de verschillen tussen de regio's kunnen lang niet allemaal worden verklaard. Het is daarom niet bekend, zegt de Rekenkamer, 'of en hoe de gewenste besparing via het terugdringen van regionale verschillen in het zorggebruik is te behalen'.

Het kritische rapport is volgens het ministerie geen reden om de plannen stop te zetten. Een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn zegt dat de Rekenkamer doet 'alsof wij die besparing alleen maar willen bereiken door naar de zorgvraag te kijken'. Dat klopt niet, zegt de woordvoerder. Wel wil het ministerie de vraag naar zorg nu beter gaan onderzoeken.

RTL Nieuws
`