Honderden kinderen verwaarloosd

'Onderwijsgeld is niet voor kleden en voeden verwaarloosde kinderen'

10 juni 2015 15:26 Aangepast: 10 juni 2015 15:39
Beeld © ANP

Onderwijsgeld is niet bedoeld voor het geven van eten, drinken en kleding aan kinderen die verwaarloosd worden. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Kamer in reactie op een item van RTL Nieuws.

"Als scholen signalen hebben dat kinderen onvoldoende worden voorzien in hun primaire levensbehoeften, dan kunnen zij dit doorgeven aan de gemeente of Veilig Thuis (voorheen Advies- Meldpunt Kindermishandeling - red). Gemeenten hebben mogelijkheden om de benodigde ondersteuning te bieden", schrijft de staatssecretaris.

Tenminste 55 basisscholen meldden begin mei aan RTL Nieuws noodgedwongen zelf eten, drinken, kleding en soms zelfs onderdak te bieden aan verwaarloosde kinderen. Vaak gaat dit ten koste van onderwijstijd en -geld. De staatssecretaris zegt nu dat het ministerie van Volksgezondheid daar eerder al signalen over heeft ontvangen. Wat met deze signalen gedaan is, vertelt de staatssecretaris niet.

Van Rijn is het overigens niet eens met de kritiek van Jeugdzorg Nederland dat scholen te weinig melden bij Veilig Thuis als er sprake is van verwaarlozing. "De meldingsbereidheid van scholen is niet laag ten opzichte van andere sectoren", aldus van Rijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`