Nederland

Informateur Zalm stuurt schets financiële plannen nieuw kabinet rond

08 augustus 2017 20:39 Aangepast: 13 november 2017 07:06

Informateur Gerrit Zalm heeft de eerste schets van de financiële plannen voor het nieuwe kabinet naar de onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gestuurd. Het gaat om een flink pakket cijfers en berekeningen.

Dit bevestigen ingewijden rond de formatie aan RTL Nieuws. Informateur Gerrit Zalm heeft zijn voorstellen gemaakt op basis van de gesprekken die hij voerde voordat de partijen tweeëneenhalve week geleden de formatie onderbraken voor een korte vakantie.

"Het gaat om een grove schets", zegt een betrokkene. Een ander wijst er op dat het een stuk van de informateur is dat nog niet is goedgekeurd door de partijen. In de 'financiële plaat' geeft informateur Zalm volgens ingewijden aan waar extra geld naartoe zou moeten, op welke posten kan worden bezuinigd en wat dat betekent voor het huishoudboekje van de overheid.

Geen eindbod

Het voorstel van Zalm, dat door het Centraal Planbureau CPB zou zijn doorgerekend, is natuurlijk nog geen eindbod. De vier onderhandelde partijen zullen op- en aanmerkingen hebben.

Voor de vakantie waren de onderhandelaars al voorzichtig positief. Volgens VVD-leider Mark Rutte was er sprake van vooruitgang. "Ik was hoopvol toen we begonnen, dat is niet afgenomen", zei hij toen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat het huis in de steigers staat. 

Gaswinning staat op agenda

Morgen beginnen de onderhandelaars met het thema gaswinning in Groningen. Later deze week of volgende week zullen ook de sociale partners (werkgeversorganisaties en de vakbonden) aanschuiven om het sociaal-economisch beleid te bespreken en wordt er onder meer gesproken over pensioenen, de ziektewet en de zzp'ers.

Vooral het klimaat, medisch-etische kwesties zoals stervenshulp bij voltooid leven, en het omgaan met vluchtelingen blijven kwesties waar de onderhandelaars de komende weken uit moeten komen. De onderhandelingen met GroenLinks mislukten destijds omdat de partijen het maar niet eens konden worden over de vluchtelingen.

Rust pakken 

De onderhandelende partijen hebben tijdens de vakantie geen overleggen met elkaar gevoerd. D66-leider Alexander Pechtold zat in Frankrijk, net als CDA-leider Sybrand Buma. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vierde zijn vakantie in Zwitserland.

De partijen beginnen morgen om 10.00 uur in het monumentale Johan de Witthuis, op een steenworp afstand van het Binnenhof. Waarschijnlijk zullen ze daar niet meer weggaan omdat de plek goed bevalt.

Meer op rtlnieuws.nl
Onderhandelaars formatie hoopvol op vakantie

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore