Declaraties bestuurders universiteiten

Kamer: declaraties universiteiten niet uit te leggen

15 juni 2015 18:42 Aangepast: 15 juni 2015 22:54
Taxirekening Beeld © ANP

Kamerleden hebben verbolgen gereageerd op de onthulling van RTL Nieuws dat universiteitsbestuurders declaratieregels aan hun laars lappen. "Opleidingen worden wegbezuinigd, maar bestuurders declareren zich suf", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij gaat vragen stellen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

"Het budget is bedoeld voor onderwijs, niet voor buitensporige declaraties", zegt Van Dijk in een reactie aan RTL Nieuws. "Bestuurders dienen sober om te gaan met belastinggeld. Ik ga minister Bussemaker vragen om een indringend gesprek te voeren met de bestuurders en zo nodig in te grijpen."

Ook bij andere partijen is er onbegrip over het declaratiegedrag. "In een tijd waarin universiteiten zich hebben verplicht méér geld te investeren in onderwijs, maar dit veelal nalaten, zijn exorbitante onkostendeclaraties niet uit te leggen aan studenten en leraren", zegt Michel Rog van het CDA. Hij roept Raden van Toezicht en medezeggenschapsorganen op om ten onrechte uitgekeerde declaraties terug te vorderen.

'Niet voor hobby's bestuurders'
"Geld dat bedoeld is voor onderwijs moet niet worden besteed aan hobby’s van universiteitsbestuurders", zegt PvdA-parlementariër Mohammed Mohandis. "Met declareren in dienst van het onderwijs is niets mis, maar bijvoorbeeld snelheidsboetes en luxe hotelovernachtingen moeten voor eigen rekening van de bestuurder komen." De partij wil transparantie over de declaraties en wil dat bestuurders kunnen worden teruggefloten. De PvdA wil ook dat bestuurders alle onrechtmatige declaraties terugbetalen. Ook coalitiepartner VVD keurt de declaraties af.

"D66 wil dat universiteiten hun geld zoveel mogelijk besteden aan onderwijs en onderzoek", zegt Kamerlid Paul van Meenen. "Het is excessief om honderdduizenden euro’s uit te geven aan dienstauto’s. Wanneer studenten en medewerkers instemmingsrecht op de begroting hebben, kunnen zij hier een stokje voor steken." Hij pleit ervoor dat bestuurders vaker gebruik maken van het openbaar vervoer.

Ook GroenLinks vindt dat een betere keuze. "Ik schrik van de hoge kosten voor dienstauto’s valt op in combinatie met taxiritten", zegt parlementariër Rik Grashoff. "Bestuurders kunnen ook met het openbaar vervoer of de fiets. Daar kun je op bezuinigen. En verkeersboetes declareren: dat doe je niet."

ZIE OOK: De meest opvallende declaraties op universiteiten

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore