Politiek

Nieuw rechts blok EU: 'Wij zijn de stem van het verzet'

16 juni 2015 11:31 Aangepast: 16 juni 2015 17:12
Beeld © RTL Nieuws

De nieuwe rechtse fractie in het Europees parlement wordt geleid door Marine Le Pen van het Franse Front National. PVV'er Marcel de Graaff wordt de vicefractieleider. Geert Wilders noemt de vorming van de fractie 'het begin van onze bevrijding'.

Dat bleek vanochtend tijdens een gezamenlijke persconferentie van de partijen. De PVV kondigde gisteren al aan dat de partij erin was geslaagd om met een aantal andere partijen in het Europees Parlement alsnog een fractie te vormen: het Franse Front National, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord, het Belgische Vlaams Belang, de Britse Janice Atkinson (ex-UKIP), en Nova Prawica uit Polen. 

ZIE OOK: EU-fractie met PVV is rond

De fractie heet 'Europa van de Naties en de Vrijheden' en telt 36 leden uit zeven landen. 

PVV-leider Geert Wilders noemt het een historische dag: "Vandaag is D-day. Het begin van onze bevrijding. We vormen een groep met politici uit zeven landen, ik geloof dat vandaag een historisch moment is. We zijn de stem van het Europese verzet."

De groep is vooral opgericht om de soevereiniteit van de landen te verdedigen, zegt Wilders: "We willen niet meer een provincie van Europa zijn, maar een eigen land. We willen weer de baas zijn over ons eigen wetten, geld en grenzen." Ook benadrukt Wilders dat zijn groep gaat strijden tegen de 'massa-immigratie' en de 'islamisering'. 

ZIE OOK: Wie zijn de vrienden van Wilders?

De PVV-leider beseft dat de partijen verschillende standpunten hebben. Maar hij ziet dat niet als een probleem: "De verschillen zijn niet onze zwakte, maar onze kracht. En we mogen voor onze eigen, nationale belangen kiezen."

Het vormen van de fractie, levert de partijen veel voordelen op, legt correspondent Stefan de Vries uit: "Tot nu toe hadden ze wel een grote mond, maar ze werden niet echt gehoord omdat ze niet veel aan het woord kwamen. Nu hebben ze meer middelen. Door deze nieuwe fractie krijgen ze meer spreektijd in het Europese parlement. Dat is heel belangrijk, want er zitten meer dan 750 parlementariërs in. Ze krijgen ook meer geld: 17,5 miljoen euro de komende vier jaar. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld meer personeel aannemen." 

Hier de opvallendste uitspraken van de rechtse leiders bij de lancering van de fractie:

 

`