Nederland

Rusland probeerde bedrijven te hacken die wapensystemen maken

24 april 2017 12:26 Aangepast: 25 april 2017 05:09
Beeld © ANP

Na veiligheidsdienst AIVD waarschuwt ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor groeiende 'destabilisering door Rusland'. De dienst signaleert een 'forse digitale dreiging die steeds geavanceerder wordt'.

In 2016 waren er honderden cyberaanvallen op ons land. De Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken waren belangrijke doelen. Ook bedrijven die wapensystemen maken, werden aangevallen door de Russen. Dat blijkt uit een rapport van de MIVD, de ogen en oren van de militaire krijgsmacht. 

Volgens generaal-majoor Onno Eichelsheim, directeur van de MIVD, hebben de Russen door de hacks geen informatie gekregen over onze wapensystemen. "Maar dat wil niet zeggen dat dat niet is gebeurd. Want je weet niet wat je niet weet."

Verontrustend

Eichelsheim noemt de combinatie van groeiende Russische militaire kracht, hybride oorlogvoering en het manipuleren van westerse besluitvorming 'verontrustend'. "Rusland wil invloed houden in de landen om zich heen en streeft naar een flink kleinere rol van de NAVO omdat het zich bedreigd voelt", aldus Eichelsheim.

De generaal-majoor wil niet zeggen of Nederland zelf ook cyberaanvallen doet. "Daar ga ik niet over."

Hackers

De MIVD heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de herkomst en kenmerken van de aanvallen en hackers, waardoor de sensoren van het zogeheten Nationaal Detectie Netwerk hackpogingen in het vervolg kunnen herkennen.

De dienst ziet dat hackers steeds zoeken naar nieuwe en effectievere methodes om ongemerkt systemen binnen te dringen. Nog steeds wordt het geprobeerd via gerichte kwaadaardige e-mails (spearfishing) en geïnfecteerde websites (watering holes), maar ook is steeds vaker sprake van aanvallen op hardware of injectie van malware via wifinetwerken.

Nepnieuws

Ook in het verspreiden van nepnieuws is Rusland het afgelopen jaar heel sterk geworden. De geheime dienst zag dat onder meer gebeuren bij het onderzoek van het neergeschoten toestel MH17 boven Oekraïne. Rusland probeerde daar onder meer gerenommeerde instituties te destabiliseren door onwaarheden de wereld in te brengen.

Volgens Eichelsheim heeft Nederland hierop nog geen goed antwoord. 

Meer op rtlnieuws.nl
AIVD probeerde met nepnieuws verkiezingen te beïnvloeden

 

`