Politiek

Oppositie boos op Kamervoorzitter Van Miltenburg

19 juni 2015 23:18 Aangepast: 19 juni 2015 23:20

De oppositiefracties SP, D66 en de ChristenUnie zijn boos op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij zou geen verantwoordelijkheid nemen voor een procedure waarin tips, ook van klokkenluiders, werden vernietigd.

Anonieme brieven die naar de Tweede Kamer en aan Van Miltenburg worden gestuurd, ook die van klokkenluiders, werden automatisch vernietigd door personeel.

Andere procedure
Alexander Pechtold (D66), Michiel van Nispen (SP) en Gert-Jan Segers uitten hun onvrede vrijdagavond in Nieuwsuur. Dat kwam de procedure op het spoor tijdens het zoekwerk naar het bonnetje in de Teeven-deal, dat in maart dit jaar uiteindelijk de val van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven inluidde.

Inmiddels is besloten de procedure te veranderen. Pechtold en Segers noemen dat een paniekreactie die niet wegneemt dat Van Miltenburg verantwoordelijk is voor de procedure, ook al is formeel de griffier van de Tweede Kamer dat.

Debat
Volgens Segers had Van Miltenburg excuses moeten aanbieden.

Hij kondigt aan dat hij het er maandag in een debat met de voorzitter over de begroting van de Kamer over wil hebben. Segers heeft grote twijfels over het optreden van Van Miltenburg. Ook Pechtold en Van Nispen willen dat Van Miltenburg zich in het debat verantwoordt.

RTL Nieuws / ANP
`