Ga naar de inhoud
Gaswinning Groningen

Kamp: misschien meer gas importeren

Minister Kamp bezoekt in Groningen families die schade hebben door aardbevingen Beeld © ANP

Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Dat heeft minister Kamp (Economische Zaken) gezegd in een toelichting op het besluit om de gaskraan in Groningen verder dicht te draaien.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken 'of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd'. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van het buitenland voor de levering van het gas.

ZIE OOK: Groningen: gaskraan moet verder dicht

Gisteren lekte al uit dat de gasproductie dit jaar verder wordt beperkt tot 30 miljard kuub. Eerder was bepaald dat er 39,4 kuub zou kunnen worden gewonnen. Dat moet het risico op aardbevingen kleiner maken.

De leveringszekerheid komt dit jaar in elk geval nog niet in gevaar. De kans op een strenge winter voor het einde van het jaar is erg klein en daarnaast is er een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Het verder dichtdraaien van de gaskraan levert wel een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting op.

Bron: RTL Nieuws / ANP