Ga naar de inhoud
Gaswinning Groningen

Groningen: gaskraan moet verder dicht

Een boorlocatie van de NAM in Groningen. Beeld © ANP

De provincie Groningen is blij dat wordt onderzocht of meer gas uit het buitenland kan worden geïmporteerd. Maar intussen moet de gaskraan wel verder dicht dan het kabinet wil.

Dat laat de provincie weten in een reactie op het gasbesluit van minister Kamp (Economische Zaken). Dat Kamp de gaskraan nu een beetje verder dichtdraait, is een eerste stap. "Verdere verlaging is noodzakelijk."

ZIE OOK: Kamp: misschien meer gas importeren 

De provinciebestuurders wijzen op een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen dat de gaswinning 'aanmerkelijk' moet worden verlaagd. Maar het is nog niet duidelijk hoe ver de gaskraan dicht moet om de veiligheid te garanderen. De Groningers willen meer duidelijkheid en openheid over de onderzoeken die de minister laat doen naar de risico’s van de gaswinning.

In de Tweede Kamer wordt over het algemeen positief gereageerd op het besluit van Kamp. "Het is goed dat het kabinet nu uiteindelijk politiek de knop echt heeft omgezet en dat niet langer het economisch gewin, maar de veiligheid van de bevolking voorop staat", zegt PvdA'er Jan Vos in een reactie.

Bron: RTL Nieuws / ANP