Aangiftes de prullenbak in

Verbijstering over aantal aangiftes dat in prullenbak belandt

23 juni 2015 21:40
Beeld © ANP

In de Tweede Kamer wordt verbaasd gereageerd op het aantal aangiftes dat bij de politie in de prullenbak verdwijnt: één op de vijf, berichtte RTL Nieuws vanavond. 'Verbijsterend', zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Het CDA heeft aangekondigd een debat te zullen aanvragen over de kwestie. Oskam zegt dat de cijfers mede verklaren 'waarom de bereidheid van burgers afneemt om aangifte te doen'. De CDA'er zegt dat het, 'in combinatie met een dalend oplossingspercentage', inhoudt dat criminaliteit zoals woninginbraken 'niet adequaat wordt aangepakt en opgelost'.

ZIE OOK: Tienduizenden aangiftes verdwijnen in de prullenbak

Magda Berndsen van D66 zegt dat het aantal aangiftes van woninginbraken dat in de prullenbak verdwijnt, niet overeenstemt 'met eerdere beloftes van de minister'. Berndsen: "Dat aantal is veel te hoog. Iedere aangever van woninginbraken zou binnen 14 dagen horen wat er met de aangifte wordt gedaan."

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zegt dat het niet anders kan dan dat de politie tienduizenden aangiftes laat liggen. De politiek heeft 'ten onrechte de verwachting gewekt dat de politie alle aangiftes kan behandelen', zegt Van de Kamp.

ZIE OOK: Wat gebeurt er met aangiftes in jouw gemeente?

De politie is te druk, beaamt SP-Kamerlid Nine Kooiman. "De minister kan wel roepen dat het veiliger wordt, maar uit deze cijfers is toch op te maken dat het de politie niet lukt om alles op te pakken. De minister zal toch moeten kijken naar voldoende politiecapaciteit, in plaats van agenten weg te bezuinigen, zoals hij dat nu doet."

CDA'er Oskam: "Dit kabinet heeft besloten de helft van alle politiebureaus, zo’n 200, te sluiten. Dat komt de veiligheid in Nederland, vooral in de regio's, niet ten goede."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore