Politiek

Bindend studieadvies van de baan

23 juni 2015 23:57 Aangepast: 24 juni 2015 00:47
Minister Bussemaker in gesprek met studenten. Beeld © ANP

Het bindend studieadvies in het tweede en derde jaar van het hoger onderwijs lijkt van de baan. Studenten die niet genoeg studiepunten halen, zouden dan van de opleiding kunnen worden gestuurd.

Nu kunnen ze opgelucht ademhalen: een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het plan.

Voor het eerste jaar op universiteit en hogeschool bestaat zo'n advies wél. Minister Bussemaker (Onderwijs) vindt dat het goed werkt als stok achter de deur. Daarom had ze opleidingen de mogelijkheid gegeven ook later in de opleiding te experimenteren met zo'n advies.

ZIE OOK: Leenstelsel komt er definitief: dit verandert er

Geen goed idee, vindt ook haar eigen partij, de PvdA. "Wat je ziet, is dat studenten niets anders meekrijgen dan snel studeren als doel op zich", zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. "Wat ik belangrijk vind, is dat studenten na hun eerste studiejaar meer ruimte krijgen om bijvoorbeeld bestuurswerk te doen, zodat ze zich breder kunnen ontwikkelen."

Zijn CDA-collega Michel Rog noemt de druk van het wegvallen van de basisbeurs een reden om van het plan af te zien: vanaf komend studiejaar moeten studenten al het geld lenen dat ze voor hun opleiding nodig hebben. Rog: "Het CDA wil niet dat studenten de dupe worden door zich eerst in de schulden te steken en dan ook nog eens na twee jaar van hun faculteit af moeten, omdat ze een paar studiepunten tekort komen."

De Tweede Kamer spreekt vandaag met Bussemaker over de plannen. 

 

`