Nederland

VVD schrapt zin klimaatverandering dankzij Friese scepticus

01 maart 2017 09:12 Aangepast: 28 juli 2017 18:30
VVD'ers tijdens het partijcongres vorig jaar mei. Beeld © ANP

Op aandringen van een klimaatscepticus heeft de VVD uit zijn verkiezingsprogramma een belangrijke zin geschrapt over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het gaat om de zin dat klimaatverandering leidt tot 'stijgende zeespiegels en hevige regenbuien'.

Het Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen zag kans de verkiezingscommissie ervan te overtuigen dat helemaal niet vaststaat of klimaatverandering mede door de mens wordt veroorzaakt. Hij is bestuurslid van de zogenaamde Groene Rekenkamer, een stichting van klimaatsceptische Nederlandse ingenieurs, wetenschappers en journalisten.

Desastreuze effecten

Dagblad Trouw schrijft dat door de kritiek van Van Ulzen 'één van de weinige expliciete opmerkingen over de mogelijk desastreuze effecten van klimaatverandering voor Nederland' in het VVD-programma werd geschrapt.

Trouw meldt dat de actieve klimaatsceptische beweging in Nederland bestaat uit 'een los netwerk van bloggers, journalisten, gepensioneerde wetenschappers, enkele stichtingen en de politieke partij PVV'. Er zou een harde kern zijn van ongeveer honderd 'actieve sceptici'. Die gebruikt het publieke debat om hardop te zeggen dat het klimaatprobleem, als het al bestaat, niet ernstig is.

`