Politiek

Plasterk zet meer overheidsdata online

10 juli 2015 05:50 Aangepast: 06 september 2015 17:10
Beeld © ANP

Het kabinet gaat overheidsgegevens actiever openbaar maken dan nu het geval is. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat 500 zogeheten datasets online zetten, waar burgers zelf in kunnen zoeken naar gegevens van de overheid.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onder meer de Leefbarometer openbaar maken, waarin de leefbaarheid van wijken en buurten wordt bijgehouden. Ook de verkiezingsuitslagen per stembureau worden openbaar. 

ZIE OOK: Opvallendste declaraties topziekenhuizen: van sneeuwketting tot dolfijnentrip

Daarnaast gaat Plasterk gegevens over de bonussen en beloningen van topambtenaren die onder de Wet Normering Topinkomens vallen openbaar maken, in plaats van slechts een jaarlijks rapport. Sommige gegevens waren al beschikbaar, zoals bijvoorbeeld wetten, weersverwachtingen van het KNMI, gegevens over het verkeer en het openbaar vervoer.

Behalve de 500 al beschikbare datasets staan er nog eens 300 gepland om geopenbaard te worden of wordt in ieder geval onderzocht of dat kan. Sommige gegevens mogen, bijvoorbeeld vanwege privacywetgeving, niet openbaar worden gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld over gegevens van de belastingdienst of de onderwijsdienst DUO. Die diensten werken met persoonsgegevens van mensen die niet openbaar mogen gemaakt.

Persoonsgegevens
Dat geldt ook voor gegevens van asielzoekers en uit de Basisregistratie Personen, waarin alle persoonsgegevens van inwoners van Nederland staan en mensen in het buitenland die een relatie hebben met de Nederlandse overheid. 

Lees ook deze column van adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein over openbaarheid en de overheid: Gij zult openbaar maken

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore