Ga naar de inhoud
Kogels leger raken op

Politiek eist opheldering over 'beschamend' munitietekort

Beeld © ANP

Minister Hennis (Defensie) moet opheldering geven over het kogeltekort bij het leger, waardoor veel schiettrainingen zijn afgeblazen.

De onthulling van RTL Nieuws schiet in het verkeerde keelgat bij Tweede Kamerlid Louis Bontes (VNL). "Ga je doodschamen", zegt hij op Twitter tegen Hennis.

ZIE OOK: Kogeltekort: 'Militairen roepen pang, pang bij schiettraining'

Samen met Joram van Klaveren heeft hij al Kamervragen gesteld. De ex-PVV'ers vinden het munitietekort een 'beschamende vertoning' en eisen van Hennis snel maatregelen, zodat militairen nooit meer zonder kogels komen te zitten.

Raymond Knops (CDA) laat weten dat hij het probleem al in 2014 voorzag, maar dat de Kamer toen geen maatregelen wilde nemen. Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie erkent eveneens dat het gebrek aan munitie een probleem is. Wel voegt Slob eraan toe dat hij de eerste militair die 'pang-pang' roept nog moet tegenkomen.

Lacherig
Ook Alexander Pechtold (D66) reageert wat lacherig. Op Twitter noemde hij de berichtgeving over het tekort aan kogels 'heerlijk', wat hem op nogal wat kritiek kwam te staan. "Ja, pang-pang vind ik heerlijk!", voegde hij daar later aan toe. 

SGP'er Elbert Dijkgraaf komt snedig uit de hoek. Hij geeft alvast een voorzetje voor de motie waarover de Kamer zou moeten stemmen om het budget voor munitie op te hogen. "De Kamer, gehoord de beraadslaging, verzoekt de regering het pang-pang roepen te stoppen en voor genoeg kogels te zorgen. Wie tekent mee?"