Politiek

Race om voorzitterschap SP: 'Het links activistische willen we niet kwijt'

12 augustus 2015 12:30 Aangepast: 12 augustus 2015 13:02

De SP, in bijna alle peilingen straks één van de grootste partijen van Nederland, kiest in november een nieuwe voorzitter. Wie zijn de kandidaten en wat willen ze?

De partij neemt afscheid van icoon Jan Marijnissen, nu nog steeds een van de machtigste mensen van de SP. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (39) en de Heerlense SP-leider en vakbondsman Ron Meyer (33) hebben zich kandidaat gesteld. Zij staan te popelen om hun partij via de verkiezingen van 2017 naar het centrum van de macht te leiden. Aan de hand van vier vragen schetst politiek redacteur Ron Kragten hun visie op de toekomst.

1. Wat zijn de belangrijkste dingen die je gaat veranderen aan de SP?

Ron Meyer: "We moeten nog meer actie voeren in de wijken. Door nog meer mensen actief bij onze partij te betrekken en te laten actievoeren voor een land met meer solidariteit en rechtvaardigheid, kunnen we nog groter worden."

Sharon Gesthuizen: "Ik wil de partij nog democratischer maken. De leden moeten echt iets te vertellen hebben. We moeten nog beter naar ze luisteren. Dat kan met de moderne technische middelen."

2. Hoe ga je er voor zorgen dat de SP de grootste partij van Nederland wordt?

Sharon Gesthuizen: "Belangrijk is dat we goed in contact blijven met de samenleving. Ik ben van plan zeer actief de afdelingen te bezoeken. We willen er meer leden bij hebben. Leden die ook actief worden voor de partij. En we moeten er ook afdelingen bij krijgen, zodat we overal meedoen."

Ron Meyer: "Ik wil vooral de jongeren bereiken. Die hebben de toekomst, zitten vol met inspiratie en strijdlust. Daarnaast moeten we ook aan het gewone gezin denken. Vroeger kon je met een gezin leven van een baan van 40 uur. Dat kan allang niet meer. Daar moet iets veranderen. Het gaat niet alleen om de allerarmsten."

Thumbnail

Ron Meyer (foto ANP)

3. Wat zijn de drie belangrijkste punten voor de komende vijf jaar?

Ron Meyer: "De destructieve bezuinigingspolitiek moet van tafel, we moeten meer aansluiting vinden bij de jeugd en we moeten met activisme, lef en strijd het land echt veranderen. De winsten van multinationals zijn niet het belangrijkste waar het om draait. Soldiariteit daar gaat het om."

Sharon Gesthuizen: "We zijn opgericht om de wereld socialer te maken en de welvaart eerlijker te verdelen. Dat staat bij mij dan ook op één. Verder is het belangrijk dat we groter worden en dat we meer halen uit de enorme potentie die bij onze leden aanwezig is."

4. Lokaal en provinciaal zit de SP al in diverse colleges. Maakt de SP na de verkiezingen van 2017 deel uit van het kabinet?

Sharon Gesthuizen: "We willen natuurlijk graag regeren, maar niet tegen elke prijs. Lokaal doen we het in de besturen goed tot vrij aardig. Daar ben ik trots op. Landelijk moeten we eerst groter worden, zodat je ook iets kunt afdwingen. Mijn ambitie is in de eerste plaats dat we de grootste partij op links worden. Het linksactivistische willen we in elk geval niet verliezen."

Ron Meyer: "In Heerlen zijn we tien jaar aan de macht en zijn we er in geslaagd onze ideeën dominant te maken. Dat moet in Den Haag ook gebeuren. Wanneer we precies gaan regeren weet ik niet. Maar ik weet wel dat het een keer gaat gebeuren. Maar dan moeten de mensen in de wijken zich wel blijven herkennen in dingen waarvoor wij staan."

RTL Nieuws / Ron Kragten
`