Geld

Obama gaat voor het grote geld en dat maakt sommigen flink boos

03 mei 2017 17:25 Aangepast: 08 november 2017 13:46

Vakanties met de rijken der aarden en 400.000 dollar verdienen met een speech. Dat oud-president Obama zo casht, zorgt voor woedende Amerikanen. Niet zo gek, stellen deskundigen. "Juist van een man als Obama kunnen we dit gedrag niet hebben."

'Het gedrag van de 'heilige Obama' is teleurstellend', schreef The New York Times. Aanleiding is het bedrag dat oud-president Barack Obama in september zal krijgen voor een toespraak op een gezondheidsconferentie: 400.000 dollar.

En dan is er ook nog zijn omstreden boekendeal met vrouw Michelle. Naar verluidt krijgt het paar daar 65 miljoen dollar voor. 

Grote moeite

Luxe feestjes, op vakantie met steenrijke zakenman Richard Branson én bakken geld verdienen met een speech. Veel Amerikanen vinden Obama's gedrag maar niets, sommigen zijn zelfs boos. "Vooral bij de linkervleugel van de Democraten en de gewone man valt Obama's hang naar the rich and the famous niet goed", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Er zijn linkse Democraten echt boos op hem. Senator Bernie Sanders noemde het zelfs smakeloos."

Toch is zijn gedrag vrij normaal voor oud-presidenten, zegt Mouthaan. "Zodra je klaar bent met regeren, laat je je fêteren. De voorgangers van Obama deden eigenlijk niet anders." Amerika-deskundige Ruth Oldenziel beaamt dat. "Obama zet een traditie van oud-presidenten voort. Voormalig presidenten krijgen nu eenmaal lucratieve aanbiedingen. Je kunt ook niet zoveel anders als je president bent geweest. Je gaat daarna niet bij een bank werken. Ze richten vaak foundations op en gaan lezingen geven. Inderdaad, voor heel veel geld."

Verhaal gaat verder onder de foto:

Thumbnail

Obama maakt een foto van Michelle op een miljoenenjacht.

Morele kompas

De bedragen die Obama krijgt, zijn ook niet abnormaal. George W. Bush babbelde honderden keren voor een gemiddeld bedrag van 175.000 dollar. President Trump hield zelfs eens voor 1,5 miljoen een praatje. En Bill Clinton vroeg 300.000 dollar voor speeches." Voor een speech in 2011 bij Achmea in het Friese Achlum kreeg Clinton zelfs 440.000 euro. 

Waarom ligt Obama dan zo onder vuur? "Omdat hij het morele kompas is van zijn partij, het land en de wereld. De hoop van iedereen, ook van de armen. Dat hij nu dit gedrag vertoont en feest met rijke mensen, past daar niet bij", zegt Oldenziel.

Correspondent Mouthaan: "Dat de president zich als een popster gedraagt, schuurt met zijn imago dat hij had als president. Obama was anders. Hij was niet dikke mik met de bankiers van Wall Street, iets wat Hillary Clinton juist werd verweten. Obama had juist een moeilijke relatie met banken en nam het op voor de gewone mensen. En nu sluit hij zich op in een cirkel van rijke mensen."

(Tekst loopt door onder foto)

Thumbnail

Richard Branson en Barack Obama vieren vakantie op Necker Island. Foto: Jack Brockway

Walk as you talk

"Walk as you talk. Daar houden mensen van", omschrijft reputatiedeskundige Paul Stamsnijder het. "Obama verkondigt nu een andere boodschap dan tijdens zijn presidentschap. Dat vinden we moeilijk te accepteren."

Dat geldt niet alleen voor Amerikaanse presidenten, dat gevoel zie je ook terug bij Nederlandse oud-politici. Wouter Bos ging na zijn politieke carrière bij de PvdA aan de start als partner bij accountant KPMG. Hij werd verantwoordelijk voor de adviespraktijk voor de Publieke Sector en Gezondheidszorg en ging naar verluidt 400.000 euro per jaar verdienen.

Ook Wim Kok dook na zijn politieke carrière de marktsector in. De oud-premier van de PvdA ging na zijn politieke pensioen als commissaris aan de slag bij ING, om de bank een paar jaar later met 306.000 euro op zak te verlaten. Stamsnijder: "Beide carrières zorgden voor ladingen aan kritiek. Hoe konden linkse politici dit nu doen?" Wordt er dan niet met twee maten gemeten? "Vooral linkse politici die voor een baan met geld kiezen krijgen kritiek om de oren. Links lullen, rechts zakkenvullen. Over de bankcarrière van Gerrit Zalm hing veel meer de sfeer: logisch voor een VVD'er."

Verhaal gaat verder onder foto

Thumbnail

Wouter Bos ging na zijn politieke carrière naar KPMG

​Anders doen?

Hadden ze het anders moeten doen? Stamsnijder: "Dit soort mensen zijn het geld natuurlijk ook gewoon waard. Het zijn niet de eersten de besten. Het is ook marktwerking; ze zijn veel centen waard, dus waarom zouden ze minder geld vragen?"

Mouthaan wil de levensstijl van Obama niet te veel veroordelen: "Je kunt ook zeggen; 'die man heeft zo hard gewerkt, laat hem'. Veel Amerikanen gunnen hem dit leven ook wel. Het was misschien wel sympathieker geweest als hij de opbrengsten van zijn speech aan een goed doel had gegeven. Aan de andere kant: wat zou het Obama uitmaken? Zijn presidentschap is ten einde. En dat hij omgeven wordt door rijke mensen is natuurlijk ook wel logisch als je jarenlang de machtigste man van het land bent geweest."

Dat de Democraten kritisch zijn, heeft volgens Mouthaan nog een belangrijke reden: meer vanwege eigenbelang. "Obama is dan wel gestopt als president, hij zal de komende tijd nog heel belangrijk blijven voor de Democraten. Hij is het beste wapen van de partij. Kritische Democraten zien zijn levensstijl als een smet op de partij en zijn bang voor een negatieve uitstraling. Obama is nog zo geliefd in de VS, hij zal nog heel belangrijk blijven."

Meer op rtlnieuws.nl
Zo vieren Barack en Michelle vakantie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore