Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 september 2017 12:06

4 Nederlandse F-16's voor strijd tegen IS, missies Mali en Afghanistan verlengd

Het demissionaire kabinet wil vier Nederlandse F-16's naar Jordanië sturen om terreurgroep IS in Syrië en Irak te bestrijden. Verder blijft Nederland ook volgend jaar actief meedoen aan de VN-vredesmissie in Mali en de NAVO-missie in Afghanistan.

Het kabinet wil de Nederlandse bijdrage aan de drie missies verlengen tot eind 2018. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het parlement moet hier nog wel officieel goedkeuring voor geven, maar het is de verwachting dat dat gebeurt. 

Vier F-16's in strijd tegen IS

De gevechtsvliegtuigen die zich gaan inzetten in de strijd tegen IS, lossen vanaf volgend jaar de Belgen af. De vier F-16's gaan naar de Jordaanse basis Al-Azraq. Nog eens twee gaan mee als reserve. Ongeveer 155 Nederlandse trainers ondersteunen en adviseren de Iraakse strijdkrachten.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 deden Nederlandse F-16's ook al mee aan de strijd tegen IS. Belgische vliegtuigen namen daarna de taak over. Het kabinet liet eerder dit jaar al weten weer F-16's te sturen als de internationale coalitie tegen IS daar om zou vragen.

Mali: maximaal 250 militairen

In Mali blijven de Nederlandse blauwhelmen volgend jaar hun bijdragen leveren om veiligheid en stabiliteit te herstellen nadat islamistische rebellen in 2013 hadden geprobeerd het land over te nemen. Ze zullen zich ook volgend jaar vooral richten op het verzamelen en analyseren van inlichtingen voor de VN-missie.

Er gaan volgend jaar wel minder militairen naar Mali. Momenteel zitten daar nog 290 Nederlanders voor de VN-missie Minusma, volgend jaar wordt dat aantal teruggebracht naar maximaal 250. Nederland levert daarnaast een aantal stafofficieren, marechaussees en politiefunctionarissen en civiele adviseurs.

Afghanistan: honderd militairen

Ongeveer honderd Nederlandse militairen blijven in Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support. Sinds 2015 is de Afghaanse regering zelf verantwoordelijk voor veiligheid in het land, maar internationale betrokkenheid blijft volgens het kabinet vooralsnog nodig.

De meeste militairen zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif. Zij trainen en adviseren hier sinds 2015 hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie. Op verzoek van de NAVO, stuurt Nederland volgend jaar ook een chirurgisch team.

F-16's ingezet tegen IS, zo ziet dat eruit:

Meer op rtlnieuws.nl:
Weer Nederlandse F16's ingezet op missie tegen IS

Topnieuws