We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 00:55

Politie pakt mannen op voor afpersing met seksadvertenties

De politie heeft zeven jongens en mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze via seksadvertenties mensen afpersten. De slachtoffers reageerden op advertenties die ze op internet tegenkwamen.

De slachtoffers dachten via berichtendienst WhatsApp een seksafspraak te maken, maar vervolgens kregen ze te horen dat hun familie erover geïnformeerd zou worden als ze niet betaalden.

ZIE OOK: Sextortion komt steeds vaker voor: internetprofielen meisjes misbruikt

Na een eerste betaling eisten de oplichters meer geld. Het bedrag liep volgens de politie op tot 1000 euro en soms zelfs meer. Vermoedelijk heeft de groep tientallen slachtoffers gemaakt en hen tienduizenden euro's afhandig gemaakt. Toen één slachtoffer in september naar de politie ging, kwam de zaak aan het rollen.

De zeven verdachten zijn tussen de 16 en 22 jaar oud. Ze werden in december al opgepakt in Delft en Den Haag, maar de politie kwam er pas gisteren mee naar buiten.

Slecht afgeschermde profielen

De politie wijst erop dat de daders vaak makkelijk informatie over hun slachtoffers konden verkrijgen. Ze vonden namen van familieleden via 'slecht afschermde profielen' op sociale media.

De politie adviseert slachtoffers om aangifte te doen en niet te betalen. Om ellende te voorkomen is het volgens de politie verstandig om profielen af te schermen voor vreemden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws