We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 december 2016 19:45

'Politie moet slachtoffers online seksdates veel beter helpen'

De politie doet te weinig om slachtoffers van online criminaliteit te helpen. Dat zeggen Kamerleden in reactie op onderzoek van RTL Nieuws naar slachtoffers van online seksdates en sextortion.

Criminelen kopiƫren via Facebook of Instagram profielfoto's van knappe meiden en maken daarmee nepprofielen aan op Twitter. Die profielen gebruiken ze voor het maken van seksafspraken, waarmee mannen kunnen worden afgeperst. Sextortion wordt dat genoemd.

Het aantal meldingen daarvan neemt de afgelopen jaren snel toe. De slachtoffers die wij spraken voelden zich niet serieus genomen door de politie, omdat het achterhalen van de daders 'geen prioriteit heeft'.

Akelige criminaliteit

Kamerleden reageren geschokt en willen dat de politie meer doet. "Het is schrijnend dat je hele sociale profiel zo wordt misbruikt voor deze akelige criminaliteit", reageert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Jonge vrouwen in onze eigen samenleving worden hier de dupe van. We moeten hen beter beschermen."

Volgens Van Toorenburg is er bij agenten te weinig kennis over internetcriminaliteit. "We zien een onmacht bij de politie om deze slachtoffers te helpen. Agenten moeten meer kennis krijgen over deze vorm van criminaliteit en daarvoor moeten ook meer middelen beschikbaar komen." Het CDA-Kamerlid vindt dat de wetgeving voor zedenmisdrijven moet worden aangepast, zodat ook slachtoffers van sextortion beter worden geholpen.

Schokkend en vernederend

Nine Kooiman van de SP noemt het 'schokkend' dat de slachtoffers die wij spraken 'er zo ontzettend last van hebben gehad'. "En het is zorgelijk dat zij niet zijn gehoord door de politie." Ze gaat de minister van Veiligheid en Justitie om opheldering vragen. Het onderzoek van RTL Nieuws toont volgens haar aan dat er genoeg bewijs is voor identiteitsdiefstal en afpersing, ernstige misdrijven, en ze vraagt zich af of de politie wel voldoende gekwalificeerd personeel heeft om daders van deze online criminaliteit op te sporen.

PvdA'er Jeroen Recourt noemt het 'vernederend voor deze vrouwen en onacceptabel'. "Het feit dat Joanie en Cynthia (de vrouwen die wij gesproken hebben, red.) geen gehoor vonden bij de politie, vind ik echt niet kunnen. Deze zaken gewoon laten lopen, daar kan je niet mee aankomen als overheid. Je moet op z'n minst een aantal zaken voor de rechter brengen. De politie moet in actie komen."

Meer geld cyberpolitie

Kees Verhoeven van D66 vindt het 'verschrikkelijk dat deze meiden dit meemaken en dat ze er dan vervolgens niets aan kunnen doen'. "D66 wil dat de cyberpolitie meer geld krijgt. En er moet een voorlichtingscampagne komen. Mensen erop wijzen dat dit soort criminaliteit bestaat, zodat ze er niet meer intrappen. Dan hebben deze criminelen ook niets meer verdienen aan dit soort nare misdrijven." Ook vindt D66 dat socialmediabedrijven zoals Twitter en Facebook het makkelijker moeten maken om misbruik van profielen te melden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws