Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 september 2017 09:43

Plunderingen, chaos en schade, maar Sint-Maarten heeft weinig tijd om wonden te likken

Inwoners van Sint-Maarten maken zich enorme zorgen over de plunderingen op het door de orkaan Irma zwaar geteisterde eiland. Er lopen gewapende bendes door de straten. Overvallers hebben vrij spel.

Vanaf Curaçao en Aruba zijn honderd politiemensen aangekomen die een eind moeten maken aan de plunderingen. De gewapende plunderaars hebben het vooral gemunt op hotels. In een hotel op Pelican Beach werden hotelgasten van hun juwelen beroofd. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus zijn de overvallers opgepakt:

Grote kapmessen

De 20-jarige Koen, die stage loopt bij een resort op Sint-Maarten, vertelt aan RTL Nieuws hoe zijn manager geconfronteerd werd met de agressie op het eiland: "De manager reed over het eiland vandaag en stond even stil. Stonden er gelijk vijftien man met grote kapmessen om hem heen die alles van hem wilden, z'n geld, z'n auto, alles. Gelukkig kwam er net een militaire truck aan rijden toen vluchtten ze allemaal. Zo is de situatie dus op het eiland hier." 


Gewapende Nederlandse militairen in de straten van Philipsburg (foto: ministerie van Defensie)

Luitenant-ter-zee Egbert Stoel kan zich de frustratie en angst bij de bevolking goed voorstellen. "De situatie is onrustig, blijf hoop houden, we zijn druk bezig om meer mankracht en middelen het getroffen gebied in te krijgen", zei hij op Radio 1. En volgens marinecommandant Peter Jan de Vin is de openbare orde 'steeds meer onder controle aan het raken'. Hij erkent dat het vooral 's nachts 'grimmig is geweest'.

Orkaan José komt eraan

De plunderingen zijn niet het enige probleem waar de inwoners van Sint-Maarten mee te maken hebben. De wonden zijn amper gelikt, of er komt weer een nieuwe orkaan aan: José. Deze zal net iets minder krachtig zijn dan Irma, en verwacht wordt dat hij komende nacht (plaatselijke tijd) niet over, maar rakelings langs het eiland zal scheren. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor wat kleiner zijn, meldt het KNMI.

José is nu van de vierde categorie, maar ontwikkelt zich mogelijk tot categorie vijf en kan, ondanks de iets noordelijker koers, veel schade veroorzaken, vooral omdat veel gebouwen op Sint-Maarten al beschadigd zijn. Bewoners proberen zich zo goed en zo kwaad als het gaat voor te bereiden op José. Ze halen bijvoorbeeld houten planken uit het puin om ramen weer dicht te hameren. Overigens weet vermoedelijk niet iedereen dat er nog een orkaan in aantocht is omdat veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen.

Patiënten vervoerd

Vanwege de komst van José zijn zo'n zeventig patiënten uit voorzorg uit het ziekenhuis overgebracht naar eilanden in de buurt. De meesten zijn naar Aruba vervoerd. De schade op het eiland is enorm. Veel gebouwen zijn vernietigd, cafés en winkels staan onder water, van huizen afgewaaide daken liggen op straat, net als verwoeste auto's en boten.  

William Marlin, premier van Sint-Maarten, zegt dat de wederopbouw maanden zal gaan duren. "We hebben heel veel huizen verloren. Scholen zijn verwoest. We verwachten een enorme terugval in het toerisme. Het zal een enorme impact hebben op onze economie."

Hulpgoederen aan land brengen


Nederlandse militairen verlenen ondersteuning tijdens een missie om het door orkaan Irma getroffen eiland te helpen (foto: ministerie van Defensie)

Defensie en het Rode Kruis proberen in de korte tijd die ze hebben voordat José het eiland bereikt, nog snel een groot aantal hulpgoederen aan land te brengen. Een race tegen de klok dus, maar de goederen zijn heel erg hard nodig omdat de meeste winkels leeg zijn. Er is vooral een gebrek aan drinkwater, medicijnen en voedsel. 


Een Hercules C-130 van de Nederlandse Luchtmacht is aangekomen in Curacao met hulpgoederen uit Nederland voor Sint Maarten (foto: ANP)

Trauma door Irma

Volgens Glenn Cart, dj van radiostation Laser 101, is het moeilijk om je voor te bereiden op José. "Veel huizen hebben geen daken meer en er ligt erg veel puin op straat", zegt hij tegen Nu.nl.

"Velen moeten gaan schuilen bij buren, die nog wel een dak boven hun hoofd hebben. Ik ben ook bang dat Irma veel mensen getraumatiseerd heeft vanwege die herrie en dat geluid. Mijn andere angst is een grote hoeveelheid regen, waardoor we overstromingen krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Hulp geven aan Sint-Maarten is een verplichting, doen we genoeg?

Topnieuws