Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 september 2017 10:36

'Pluimveehouders moedeloos door fipronilcrisis'

Er zijn nog altijd honderden pluimveestallen gesloten vanwege de fipronilcrisis. De emoties bij de getroffen boeren lopen nu hoog op, waarschuwen betrokkenen.

Dierenarts Peter Wijnen luidt de noodklok. "Van kleine emoties tot grote emoties, tot suïcidaal aan toe," zegt hij tegen Omroep Gelderland. 

Wijnen komt regelmatig op bezoek bij getroffen boeren. "Het is hartverscheurend: het gaat om familiebedrijven waarvan de zoon nu al een opleiding volgt om straks het bedrijf over te gaan nemen, ondertussen gaat het bedrijf kapot vanwege het probleem met fipronil," vertelt hij aan de omroep. 

'Stemming is omgeslagen'

Eltjo Bethlehem werkt bij het Poultry Expertise Centre. Getroffen boeren kunnen het centrum bellen voor hulp bij de crisis. De laatste anderhalve week merkt Bethlehem dat de stemming bij de pluimveehouders is omgeslagen. 

"Meestal belden ze voor technische vragen, maar nu vertellen ze ook over hun emoties. In het begin dachten ze: ontzettend vervelend, maar we zetten de schouders eronder. Nu slaat de vermoeidheid en de moedeloosheid toe."

Teleurstellende testresultaten

Een oplossing is niet zomaar gevonden, vertelt Bethlehem. Het is namelijk erg lastig om de fipronil volledig uit de stallen te verwijderen. "Verschillende boeren die ik de laatste tijd sprak, hebben teleurstellende testresultaten teruggekregen. Ze hebben hun kippen laten ruien, maar dat bleek nauwelijks effect te hebben gehad. Dat zorgt natuurlijk voor onzekerheid en geldzorgen."

De fipronilcrisis raakt de pluimveehouders hard. De gemiddelde schade per bedrijf ligt tussen de 120.000 euro en 220.000 euro, becijferde minister Schippers eind vorige maand.   

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws