Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 augustus 2017 18:42

Patricia werd gedrogeerd in Rotterdamse club: 'Ik was helemaal aan het schuimbekken'

Het had een gezellig avondje uit moeten worden. Samen met twee vriendinnen bezocht Patricia (niet haar echte naam) eind vorig jaar de Rotterdamse discotheek Club Vie, maar ze werd gedrogeerd. "Ik vroeg aan de arts: ga ik dood? Toen zei hij: dat kan ik niet met zekerheid zeggen."

Gedrogeerd worden in een club, het is iets wat regelmatig schijnt te gebeuren, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs verschillende slachtoffers. Begin deze maand besloot de burgemeester van Rotterdam discotheek Club Vie voor drie maanden te sluiten omdat meerdere vrouwen zouden zijn aangerand of verkracht na een bezoekje aan de club.

Mannen aan een VIP-tafel 

Ook bij twintiger 'Patricia' werden hier stiekem drugs in haar drankje gestopt.

"We werden uitgenodigd aan een VIP-tafel door een aantal mannen die ik wel vaker heb gezien. Ze vroegen ons om met hen een drankje te drinken. Ik zag hoe hij cola inschonk en het mixte met wodka, maar heb toen niet gezien dat er iets in mijn drankje werd gedaan." 

'Jongens trokken aan mijn arm'

Rond een uur of drie 's nachts werd Patricia ineens niet lekker. Vanaf dat moment weet ze zelf niet meer precies wat er is gebeurd. "Ik hoorde achteraf dat er toen jongens aan mijn arm hebben getrokken en me vroegen of ik met hun meeging."

Een kennis van Patricia zag het gebeuren en greep in. "Hij deed net alsof ik zijn vriendin was en heeft me samen met mijn vriendin thuisgebracht. Later hoorde ik dat ik helemaal aan het schuimbekken was in de auto." 

Ik vroeg: ga ik dood?

Eenmaal thuis aangekomen zag haar moeder direct dat het goed mis was en bracht ze haar naar het ziekenhuis. "Mijn hart ging heel erg tekeer. In het ziekenhuis vroeg ik aan de arts: ga ik dood? Toen zei hij: dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Daar schrok ik heel erg van." 

Er werden testen afgenomen en Patricia bleek inderdaad gedrogeerd te zijn. "Ze vonden een hoge dosis drugs in mijn lichaam. Ik moest de hele dag in het ziekenhuis blijven tot mijn hart weer rustig was." 

Strenge maatregelen

De politie doet de komende tijd onderzoek naar de meldingen en Club Vie heeft aangegeven nieuwe, strenge maatregelen te treffen.

Voor Patricia is het gelukkig goed afgelopen, maar toch heeft de gebeurtenis bij haar een onuitwisbare indruk achtergelaten. "Ik vind het heel erg dat iemand zo misbruik van je probeert te maken, voor hetzelfde geld heb je een hartprobleem en overleef je het niet."

Gedrogeerd op haar 18de verjaardag

Ook de dochter van Sylvia Schermers werd december vorig jaar gedrogeerd. Op de avond voor haar 18de verjaardag bezocht dochter Lisa samen met een vriendin club Thalia in Rotterdam. "Om twaalf uur 's nachts wilden ze haar eerste alcoholische drankje bestellen, om het te vieren", vertelt de alleenstaande moeder. "Ik vond het eng, de eerste keer, maar ik gunde het haar ook." Om half twee 's nachts kreeg Sylvia een bezorgd appje van Lisa's vriendin. Ze was Lisa kwijt. "Ik was compleet in paniek. Alle slechtste scenario's zijn door mijn hoofd gegaan."

Sylvia twijfelde geen moment en snelde naar het centrum van Rotterdam om haar dochter te zoeken. "Toen ik haar uiteindelijk vond, was ze compleet de weg kwijt. Ik pakte haar beet, maar ze werd heel agressief, zo ken ik haar helemaal niet. Ze was niet voor rede vatbaar." Het vriendinnetje van Lisa had nergens last van, de meiden hadden allebei slechts een drankje wodka redbull gedronken. Moeder Sylvia weet dan ook zeker dat er drugs in het drankje van haar dochter zijn gestopt. "Ik hoop echt dat dit een wake-upcall is voor uitgaansgelegenheden en dat ze hun controle zullen aanscherpen, zoiets mag gewoon nooit gebeuren." 

Seks onder dwang

Volgens de politie hebben het afgelopen jaar 1.674 mensen aangifte gedaan van aanranding of verkrachting. Als je het aan jongeren zelf vraagt, blijken de cijfers inderdaad hoog.

  • Zo zegt 44 procent van alle meisjes en 17 procent van de jongens dat ze wel eens een seksuele handeling hebben ondergaan tegen hun wil.
  • 10 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes heeft wel eens tegen zijn of haar wil getongzoend.
  • Elf procent van de jongens en 38 procent van de meisjes zegt tegen de wil te zijn aangeraakt aan borst(en), billen of geslachtsdelen.
  • En een procent van de jongens en vijf procent van de meisjes heeft tegen zijn of haar wil geslachtsgemeenschap gehad.
Topnieuws