Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 oktober 2016 13:40

Ouders overleden Laura waarschuwen pilgebruikers: 'Wees alert op trombose'

Laura overleed in 2012 na een longembolie, veroorzaakt door een bloedstolling in haar buikslagader. Ze was pas begonnen met de pil en had een erfelijke afwijking. De combinatie was dodelijk. Haar ouders waarschuwen nu andere pilgebruikers.

De onthulling van de LAURA fauteuil gisteren was voor moeder Anita Brussaard zowel een einde als een begin. Het einde van het ontwerpen en produceren van de stoel, waarvan de eerste lijnen door haar overleden dochter op papier werden gezet. En het begin van het werk voor de Stichting Project Laura.


Gerard en Anita, de ouders van Laura, op de door haar ontworpen fauteuil

"We zaten eerst in het rouwproces", zegt Anita. "Het duurde zeker anderhalf jaar voordat ik weer kon denken: wat gebeurt er eigenlijk in de wereld? Vier jaar verder ben ik blij dat we nu foldermateriaal kunnen maken met Laura's verhaal en het probleem onder de aandacht brengen bij jonge vrouwen en artsen. Het helpt dat de allerscherpste randjes van het verdriet af zijn."

Trombose herkennen

Dat is het doel van de Stichting Project Laura: zorgen dat meisjes die aan de pil gaan, tromboseverschijnselen herkennen, zodat ze doorvragen bij de dokter als ze denken dat er iets mis is. Niet omdat Anita op de pil tegen is, zeker niet, maar omdat trombose nog te vaak wordt vergeten. Ook artsen moeten zich bewuster worden van het risico, vindt ze. "Er zijn zoveel mensen die niet weten dat het kan voorkomen."

De afgelopen dagen, rondom de onthulling van de door Laura ontworpen fauteuil, reageerden veel mensen op het verhaal van Anita en haar man Gerard. "Ze zeiden: dit komt me zo bekend voor, ook bij mij werd trombose niet herkend, ook mijn kind/vrouw/man is overleden. Wij wisten ook niet dat een meisje van 17 trombose kan krijgen en we zijn dus niet de enigen."

Herinnering

Een viertal medestudenten van Laura wilde een tastbare herinnering aan haar. Ze werkten haar schets voor een fauteuil uit tot een echt ontwerp. "Als het lukte om de stoel in productie te krijgen, wilden ze graag dat de opbrengst naar een goed doel zou gaan."

Anita en Gerard kozen voor de Trombosestichting. Ze werden ambassadeur om trombose meer bekendheid te geven. "Odette Pauwser, toen nog directeur van de stichting, vond dat we zelf een stichting moesten oprichten als Laura’s stoel er zou komen. Ze wilde daar niet de vruchten van plukken over onze ruggen heen."

Opbrengst

De LAURA kwam er en werd gisteren gepresenteerd in het congrescentrum van Tata Steel. "Arnold Struik, hoofd ontwerp bij Koninklijke Ahrend, ontving een symbolische cheque met het aankoopbedrag", zegt Anita. Hij doneerde het bedrag echter volledig aan de Stichting Project Laura. "Hij zei: 'Het geld dat op deze manier bij elkaar is gebracht, 1333 euro en 85 cent, moet naar de stichting'."

De LAURA is te koop via Koninklijke Ahrend en zowel volwassenen als kinderen kunnen erop zitten.  

De pil en trombose

Als gezonde vrouw loop je zeer weinig risico op het ontwikkelen van een trombose, een stolsel in een bloedvat. Het risico wordt twee tot drie keer groter als je de pil slikt, maar is dan nog steeds erg klein.

Een aantal aandoeningen, zoals een stollingsafwijking, verhoogt het risico op trombose. In combinatie met de pil wordt dit risico 10 tot 20 keer zo groot. Meisjes en vrouwen die zo'n aandoening hebben, wordt aangeraden goed te overleggen met hun huisarts en/of gynaecoloog voordat ze met de pil beginnen.

Het is het doel van Stichting Project Laura om vrouwen én artsen bewust te maken dat deze combinatie dodelijk kan uitpakken.

Symptomen van een longembolie:

  • kortademigheid, sneller ademen
  • ademen doet pijn (op de borst of bovenrug)
  • je kunt slijm met een beetje bloed ophoesten
  • je kunt hartkloppingen krijgen

Neem bij bovenstaande klachten direct contact op met je huisarts.

Topnieuws