Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 november 2017 18:17

Ontevreden leerkrachten basisonderwijs mikken op nieuwe staking op 12 december

Ouders met kinderen op de basisschool kunnen vast wat gaan regelen voor dinsdag 12 december. Want dan gaan de leraren in het basisonderwijs hoogstwaarschijnlijk opnieuw staken. De actievoerders wachten nog een gesprek met de minister af, maar de kans dat daar wat uitkomt, lijkt nihil.

Het enige dat een landelijke actie van leraren kan tegenhouden is de toezegging dat het kabinet 1,4 miljard euro besteedt aan salarisverhoging en werkdrukvermindering in het basisonderwijs. Minister Arie Slob van  Onderwijs heeft bij de uitloop van de ministerraad al laten weten dat hij niet van plan is om aan die eis toe te geven. "Er is een regeerakkoord, daar zit een financiĆ«le paragraaf bij", zei Slob. 

'Andere sectoren jaloers'

Het nieuwe kabinet trekt 270 miljoen euro uit om de salarissen van leerkrachten te verhogen, staat in het regeerakkoord. Dat komt bovenop de bijna 500 miljoen om de werkdruk te verlagen. Het is geen 1,4 miljard, geeft Slob toe. "Maar wel grote bedragen waar andere sectoren met argusogen naar kijken", zegt de minister. "Die zijn gereserveerd voor het primair onderwijs en daar gaan we mee aan het werk de komende tijd."

PO-Front, een samenwerkingsverband van vakbonden en werkgevers in het basisonderwijs, vindt het regeerakkoord tegenvallen. Volgens PO-Front is er veel meer geld nodig voor salarisverhoging, zodat de lonen vergelijkbaar worden met die in het voortgezet onderwijs. "Studiekiezers laten een loopbaan in het primair onderwijs veelal links liggen", schrijven de actievoerders in een persbericht. "Want elders is meer te verdienen met minder intensief werk."

Ultimatum

Ook het geld dat het kabinet-Rutte III wil uittrekken om de werkdruk tegen te gaan, is niet voldoende, vindt PO-Front. Volgende week gaat PO-Front in gesprek met de minister. De actievoerders geven Slob dan een ultimatum: uiterlijk in de week van 5 december willen ze weten hoe Slob tegemoet komt aan de eisen. 

Basisschoolleraren hebben dit jaar al eerder gestaakt. Zo bleven op 5 oktober de meeste van de 6500 basisscholen in Nederland dicht. Op het Malieveld in Den Haag demonstreerden 60.000 leraren.

Dagboek van een juf: Annette laat zien hoe hoog de werkdruk is

Annette hield een videodagboek bij van een normale werkweek.
Topnieuws