We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 14:36

Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Dick Bruna is op 89-jarige leeftijd overleden. Bruna is de geestelijk vader van Nijntje, 's werelds beroemdste konijn. Dat meldt zijn uitgeverij. Bruna overleed thuis in zijn slaap.

De Utrechter werd wereldberoemd met zijn relatief eenvoudige en herkenbare tekeningen. Hij maakte ook kinderboeken over figuren als Snuffie, Boris en Betje Big.  

Bruna werd geboren op 23 augustus 1927. Hij maakte in 1955 een eerste boekje over Nijntje. Het konijn is tijdens een vakantie aan zee bedacht, tijdens verhaaltjes die Bruna aan zijn zoon vertelde. 

Eenvoud de kracht

De kracht van Nijntje zit volgens Bruna in de eenvoud ervan. 'Je moet ruimte laten voor de fantasie van de lezer", zei Bruna eens.In Utrecht staat het Nijntje Museum, een museum gewijd aan het werk van Bruna.

Het konijn speelde ook de hoofdrol in musicals en televisieseries. Ook over de grens is Nijntje, ook wel Miffy genoemd, zeer populair. Wereldwijd zijn er meer dan 85 miljoen boeken van Nijntje verkocht.

'Groot kunstenaar'

In 2016 ontving Bruna de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. "Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken", zei de jury destijds.

ZIE OOK: 'Nijntje will live forever': wereld reageert bedroefd op dood Dick Bruna

Premier Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie als minister-president van dit kabinet gereageerd op het overlijden van Bruna. "Heel triest. Dick Bruna is een groot man, een groot kunstenaar."

Topnieuws