Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 juni 2017 22:31

Nederlands stel vlucht op het nippertje voor bosbrand: 'Alles wat we hebben, is daar'

Ze wilden deze zomer hun tienjarig jubileum vieren met hun campingboerderij. Maar Liedewij Schieving (50) en Jolein Alten (40) zijn misschien wel alles kwijt.

Ze hebben elkaar gelukkig nog, en haar vier honden en twee katten die ze net op tijd in veiligheid kon brengen. Maar hun huis, een boerderij met een bed and breakfast, is mogelijk verloren. "Ik kijk nu uit over de vallei. Ik zie alleen maar rook", vertelt Liedewij vanuit Portugal aan RTL Nieuws.

Ingesloten door de vlammen

De campingboerderij die zij runnen, ligt precies in het gebied dat dit weekend werd getroffen door de enorme brand die aan zeker 61 mensen het leven kostte. Veel slachtoffers kwamen om in auto's. Op de vlucht voor de bosbrand werden ze ingesloten door de vlammen

Jolein kon op tijd vluchten. "De brand kwam zo dicht bij dat we weg moesten", vertelt Liedewij. Ze liet nog snel de kippen en de geit los zodat die zichzelf in veiligheid konden brengen. Nu zit ze veilig bij een kennis. "Ik ben ontdaan, maar we hebben het overleefd. Net als drie Nederlandse gasten die ik vandaag begeleidde."

Haar partner Jolein vergezelde een Amerikaanse en Ierse gast, ook die zijn in veiligheid. Ze werden geëvacueerd door de brandweer. Inmiddels heeft ze vernomen dat een kennis van haar is omgekomen in de vuurzee. "Vreselijk."

'Alles wat we hebben'

"De kampeerboerderij hebben we in tien jaar opgebouwd. We zouden deze zomer een jubileum vieren. Alles wat we hebben, is daar. " Ze is wel verzekerd, maar niet voor alles. "Verschillende dingen zijn onverzekerd. Bepaalde tenten geloof ik, die zijn we kwijt."

Ondanks alle ellende klinkt de Nederlandse nog vrij nuchter. "Ik heb nu alleen een kettingzaag en een stofzuiger in mijn auto liggen. Ik kan dus nu in de bosbouw terecht", lacht ze.

Ze is moe van een nacht niet slapen, alle indrukken en de vele telefoontjes van bezorgde vrienden. Ze hoopt morgen te achterhalen hoe haar boerderij er nu precies bij ligt. Verwoest of behouden. Het is afwachten. "Ik heb inmiddels een paar biertjes gedronken om een beetje tot rust te komen."

Topnieuws