Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 september 2017 16:30

Nederland helpt Sint-Maarten, hoe ging dat na orkaan Luis in 1995?

Na de verwoestende orkaan Irma staat Sint-Maarten voor een lange wederopbouw. Net als in 1995 na orkaan Luis, schiet Nederland het eiland te hulp. Wat kunnen we leren van toen?

Ron van der Veer, secretaris van het Comité Koninkrijksrelaties,was in 1995 als Nederlands ambtenaar betrokken bij de noodhulp vanuit de Nederlandse overheid aan de bovenwindse eilanden. Hij ziet overeenkomsten tussen de nasleep van orkaan Irma en de situatie toen.

Toen 1,3 miljard euro schade

Volgens Van der Veer heeft de Nederlandse overheid na de orkaanramp van 1995 ongeveer 10 procent van de totale schade betaald. "Die schade was destijds 1,3 miljard euro", rekent Van der Veer uit. "Naast een schenking voor de noodhulp is omgerekend 60 miljoen euro geschonken voor scholen, het ziekenhuis, volkswoningen en dergelijke. Er is ook 40 miljoen euro geleend voor bijvoorbeeld de haven en de luchthaven en dat is ook weer terugbetaald."

Enorme ravage op Sint-Maarten

Destijds waren er ook kritische geluiden over de hulp aan Sint-Maarten. De Commissie-Roozemond, die in 1995 voor de regering in Nederland in kaart bracht welke hulp het eiland nodig had, was onder meer kritisch over de hoge beloningen voor projectleiders. Dat blijkt uit Kamerstukken uit die tijd. De NRC becijferde destijds dat er omgerekend voor ruim 9 miljoen euro te veel was betaald.

'Geen doos geld zonder voorwaarden'

Toch vindt Van der Veer dat er geen excessen waren. "Er is toen goed gelet of het allemaal wel netjes ging. Of er echt werd terugbetaald en of er geen andere gekke dingen gebeurden. Ook is er geen doos geld neergezet zonder voorwaarden." Volgens Van der Veer hebben Nederlandse ambtenaren toezicht gehouden op de noodhulp.

ZIE OOK: Minister Sint-Maarten: 'We zijn Nederland dankbaar, wederopbouw binnen 2 jaar rond'

"Als je terugblikt op de afwikkeling van de ramp in 1995, durf ik te stellen dat elke - toen nog - gulden goed is uitgegeven. Er waren bij de wederopbouw geen schandalen of excessen en dat is achteraf ook bevestigd door allerhande accountants."

Onder financieel toezicht

Ook nu is er toezicht op de besteding van het geld uit Den Haag. "Sint-Maarten staat sinds 2010 onder financieel toezicht. Zo wordt er door een onafhankelijk college gekeken naar begrotingen en dat college rapporteert ook aan Den Haag." Verder heeft de overheid in Nederland er alle belang bij dat het geld goed terechtkomt. "Rutte of de opvolger van minister Plasterk zal zeker niet over een paar jaar naar de Tweede Kamer geroepen willen worden dat er een paar miljoen kwijt is."

Het bezoek van de koning werd op Sint-Maarten zeer gewaardeerd, zegt Van der Veer.

"Sint-Maarten zal vermoedelijk voor de wederopbouw in veel gevallen een beroep doen op Nederlandse bedrijven. In 1995 is er voor de wederopbouw 60 miljoen weggegeven. Maar het Nederlandse bedrijfsleven heeft daar ook van geprofiteerd. Ik hoop zelfs dat de wederopbouw ons dichter bij elkaar zal brengen. Dat zou een geluk bij een vreselijk ongeluk zijn."

Topnieuws