Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 maart 2017 11:46

NAM luistert naar kritiek en trekt zich terug uit schadeafhandeling

Gaswinningsbedrijf NAM geeft gehoor aan het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en trekt zich terug uit de afhandeling van de schade die is veroorzaakt door aardbevingen in het gaswinningsgebied.

Met het besluit gaat een langgekoesterde wens van Groningers en actiegroepen in vervulling, al waakt Susan Top van het Groninger Gasberaad voor te veel optimisme. "Als je jaren in een situatie zit waarin regelmatig een stap vooruit ook twee stappen achteruit bleken te zijn, dan word je een beetje voorzichtig", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Wij zijn intussen wel getraind om eerst te zien en dan te geloven."

Achterdocht

De achterdocht komt onder meer omdat de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, gaat kijken hoe de schade het beste afgehandeld kan worden. Alders valt onder het ministerie van Economische Zaken, dat belang heeft bij de gaswinning. Die gaat kijken op welke manier de schades het beste kunnen worden afgehandeld. 

Minister Kamp reageert instemmend op het besluit van de NAM: "Het is heel slecht voor iemand die schade heeft om bij dat grote bedrijf terecht te moeten komen. Een bedrijf dat er ook niet op is ingericht om dit goed af te handelen", zegt hij voor de wekelijkse ministerraad. 

Eén organisatie moet de problemen aanpakken

De Onderzoeksraad presenteerde gisteren een rapport waarin het adviseert de problemen van Groningers in het aardbevingsgebied door één organisatie te laten oplossen. Nu worden de problemen die zijn veroorzaakt door de gaswinning niet goed aangepakt, aldus de OVV. 

Een van de grootste problemen is de afhandeling van de schade, omdat er heel veel verschillende regelingen zijn waar bewoners aanspraak op kunnen maken. 

NAM ook aansprakelijk voor immateriële schade

In de reactie van de NAM op het rapport gisteren schemerde al door dat het bedrijf (in handen van oliereuzen Shell en Exxon Mobile) dit besluit zou nemen. Het bedrijf schrijft dat het met de komst van Alders al op grotere afstand is komen te staan en 'wij zijn bereid geheel (...) uit de bovengrondse aspecten met betrekking tot de schadeafhandeling en het versterken te stappen'.

Het bedrijf moest onlangs al een andere tegenslag incasseren, toen de rechtbank in Assen oordeelde dat de NAM ook aansprakelijk is voor de psychische schade die bewoners hebben door de aardbevingen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws