Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 05:10

Multimiljonair Van der Most maakte lts niet af: 'Opleiding totaal onbelangrijk'

Hij schopte het niet verder dan het derde jaar van de lts, maar als ondernemer heeft Hennie van der Most miljoenen verdiend. Spijt dat hij zijn school niet heeft afgemaakt? "Geen seconde. Het gaat niet om opleiding, het gaat om passie."

Ondernemer Hennie van der Most was net 17 jaar toen hij stopte met de lts. "Ik was dyslectisch en vond school helemaal niets. De hele tijd stilzitten om al die lessen te volgen waar je niets van leert, vreselijk vond ik het."

De bekende pretparkondernemer kreeg de keuze van zijn ouders: of verder op school, of gaan werken. Van der Most koos voor het laatste. "Nadat ik was gestopt met school, heb ik allerlei baantjes gedaan. Kranten bezorgd, bij een benzinepomp gewerkt en in een fabriek de vloer geveegd. Denk niet dat ik dat heel leuk vond. Maar ik wapperde liever met mijn handen dan dat ik in de klas stil moest zitten."

Passie en hard werken

De ondernemer leerde naar eigen zeggen veel meer van die baantjes dan van 'saaie schoollessen'. "Ik heb nooit stilgezeten, was altijd bezig om bij te verdienen. Ik heb in vier jaar tijd vijf bazen gehad. Daar heb ik veel van geleerd. Ik ging me ook steeds meer bemoeien met de bedrijven waarvoor ik werkte. Als je passie hebt en hard werkt, zien bazen dat in en kun je zover komen."

Dat blijkt. Van der Most begon daarna met ondernemen en bouwde grote panden om tot horeca- en amusementsgelegenheden. Zo maakte hij in Overijssel een restaurant in een watertoren en bouwde hij in Duitsland een kerncentrale om tot attractiepark.  Zijn vermogen werd door het maandblad Quote geschat op 34 miljoen euro. Hij verplaatst zich het liefst per helikopter.

Spijt?

Of hij nooit spijt heeft gehad dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt? "Nee, geen moment." Of toch, een heel klein beetje. "Ik had graag Engels geleerd. Ik doe veel zaken in het buitenland, dan is het wel handig om een beetje Engels te spreken. Aan de andere kant: ik huur daar weer mensen voor in."

Opleiding is niet belangrijk, is zijn heilige overtuiging. "Als mensen bij mij solliciteren vraag ik ook nooit naar hun papiertjes. Ik wil passie en ondernemersbloed zien. Ondernemen kun je niet leren."

Makkelijk praten

Makkelijk praten, voor een succesvolle ondernemer. Voor andere banen is een opleiding toch soms heel noodzakelijk? "Managers vragen altijd naar papieren. En voor sommige banen moet je natuurlijk iets leren."

Hij vervolgt: "Maar ik geloof veel meer in passie. Je ergens voor in willen zetten, meedenken, je handen uit de mouwen willen steken. Je kunt wel wetenschapper zijn, maar als je lui bent dan kom je helemaal nergens."

Meer op rtlnieuws.nl:

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Topnieuws