Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 oktober 2017 09:19

Moeder slachtoffer flatbrand Diemen: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

De moeder van David Schoen, de 27-jarige student die omkwam bij een brand in een studentenflat in Diemen, heeft aangifte gedaan tegen de brandweer. "Ik krijg mijn zoon nooit terug, maar dit mag nooit meer gebeuren"

Dat zegt Esther Schoen tegen AT5. Bij de brand in de studentenflat deze zomer raakte ook iemand zwaargewond. De slachtoffers werden pas gevonden door de politie nadat het sein 'brand meester' al was gegeven.

Miscommunicatie

Dit weekend bleek uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid dat er tijdens het bestrijden van de brand sprake was van miscommunicatie. De leiding van de brandweer zou niet geweten hebben dat er een tweede trappenhuis was, en evacueerde daarom alleen de eerste zeven verdiepingen.

Pas een aantal uur na het uitbreken van de brand werd er op de twaalfde verdieping een overleden bewoner gevonden. David Schoen was gestikt door de rook. Mogelijk had zijn dood voorkomen kunnen worden, als de brandweer de hele flat zou hebben geƫvacueerd.

Geen gehoor

De moeder van David hoorde op 19 juli op het nieuws over de brand. Ze moest meteen aan haar zoon moest denken, vertelt ze aan AT5. "Maar voor de rest dacht ik: 'Het moet wel heel toevallig zijn dat het zijn flat is."

Ze probeerde haar zoon te bellen, maar kreeg telkens geen gehoor. Daarom besloot ze naar Diemen te rijden. "Dan ga je eerst kijken tussen de mensen en je gaat op lijsten kijken. Je kunt hem niet vinden. En toen moesten we apart zitten en weer wachten. Dat wachten en zoeken is echt zenuwslopend."

'Ik dacht dat hij veilig was'

Een paar uur later kreeg ze het slechte nieuws te horen. Nu uit het onderzoek blijkt dat de brandweer fouten heeft gemaakt, wil Schoen weten wat er precies gebeurd is. "Ik dacht dat David veilig in die flat woonde en dat blijkt helemaal niet zo te zijn."

De politie heeft enkele dagen na de brand een 24-jarige man gearresteerd op verdenking van het aansteken van de dodelijke brand. De politie liet al vrij snel na de brand weten een sterk vermoeden te hebben dat de brand was aangestoken. De verdachte zit op dit moment nog steeds vast. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws