We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 januari 2017 09:17

Militairen dienen aanklacht in tegen werkgever om racisme en seksisme

Een Antilliaan werd regelmatig 'aapje' genoemd door zijn collega's. Een vrouw werd voor 'tampon' en 'verbanddoos' uitgemaakt. En een Marokkaanse militair moet op een 'jihadvlucht stappen en niet meer terugkomen'. Zij, en tien andere militairen, dienen nu een aanklacht in tegen hun werkgever.

Dat schrijft het AD. De dertien militairen hebben genoeg van de racistische en seksistische cultuur op hun werk.

Veel klachten

Volgens Michael Ruperti, advocaat van de militairen, krijgen mensen die over de cultuur klagen vaak te horen dat ze er maar tegen moeten kunnen. "Maar deze mensen willen serieus worden genomen en kunnen werken in een veilige omgeving", zegt hij tegen het AD. 

De dertien militairen die nu de aanklacht indienen, zijn niet de enigen die last hebben van de cultuur. Sinds 2011 zou zich maandelijks iemand melden bij de klachtencommissie wegens de slechte cultuur. 

Lastig op strafrechtelijk vlak

Toch is het volgens Ruperti lastig om strafrechtelijk iets tegen het probleem te doen. "Het is soms op het randje van discriminatie", zegt hij. "Tegen iemand die zegt 'je doet weer emotioneel' kun je geen aangifte doen, maar een vrouw die dat verwijt krijgt voelt zich wel gedenigeerd."

Topnieuws