We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 mei 2017 08:57

Martijn zag zelfmoord vriendin: 'Blij met maatregelen langs het spoor'

Het kabinet stelt 14 miljoen euro extra beschikbaar om zelfdoding op het spoor tegen te gaan. Terecht, vindt Martijn. Zijn vriendin pleegde zelfmoord toen ze samen langs het spoor liepen.

In Doetinchem gebeurde het, vlak bij De Vijverberg, het stadion van De Graafschap. Martijn, toen nog een tiener, nu 41, liep met zijn 19-jarige vriendin langs het spoor. Ze lieten de hond uit. Uit het niets pleegde ze zelfmoord.

Of zijn vriendin depressief was, weet hij niet. Wel dat er veel speelde in haar leven. "Ze stond onder zware druk van haar familie, mocht eigenlijk niet met mij omgaan, ze had al een kindje verloren", zegt hij. "Dat telt allemaal op. Ik heb nooit fatsoenlijk afscheid van haar kunnen nemen."

Weerhouden

Jaren meed hij het spoor en de trein, bang voor de herinneringen die deze locaties bij hem oproepen. Nu ontwijkt hij het spoor niet meer. "De NS en ProRail doen er nu alles aan om het spoor veiliger te maken en te voorkomen dat mensen voor de trein kunnen springen. Dat had alleen eerder moeten gebeuren."

Ieder jaar plegen zo'n 220 mensen zelfmoord op het spoor. Daarom pakte ProRail afgelopen jaren 25 locaties aan om het lastiger te maken het spoor te bereiken. Met succes, de maatregelen hebben 70 mensen weerhouden van de dood.

Opener

Martijn is blij dat de spoorbeheerder uitgebreide maatregelen treft om suïcide op het spoor te voorkomen. Niet alleen in de vorm van praktische preventie, maar ook door praten over zelfmoord mogelijk te maken.

"Vroeger was dat onmogelijk, werd alles onder de tafel weggemoffeld. Tegenwoordig is men er opener over."

"Preventie helpt echt", beaamt Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113 Zelfmoordpreventie. De instelling krijgt zo'n vijftig telefoontjes of chatberichten per 24 uur. "Veel mensen denken dat als iemand echt zelfmoord wil plegen, ze het toch wel doen. Maar dat is niet zo."

Geen einde aan het leven, einde aan de pijn

Zelfmoord uit de taboesfeer halen, het bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Dat was de reden voor Simone de Bruijn, voorzitter van de Cliëntenraad GGz Breburg, om er een boekje over te schrijven. De belangrijkste les: over suïcide praten is moeilijk, maar niet onmogelijk. Mensen met suïcidale gedachten die daarover praten, vergroten hun overlevingskans enorm.

Heggenschaar

Het gebeurt nog steeds teveel dat mensen zelfmoord plegen, vindt Martijn. "Ergens gaat er nog steeds iets niet goed. Voor mij is iedere suïcide er een te veel." Mede daarom wil hij een opleiding gaan volgen met hulp van de GGz, om anderen te kunnen helpen als ervaringsdeskundige.

De belangrijkste preventiemaatregel is volgens Martijn het voorkomen dat mensen überhaupt bij de rails kunnen komen. "Maak het spoor nog minder toegankelijk", zou hij tegen ProRail willen zeggen.

"Al plaats je maar flinke braamstruiken. Maar weinig mensen lopen met een heggenschaar rond."

Beltegoed op

Smalle perrons, daar zou hij ook wel vanaf willen. "Het perron bij Tilburg Universiteit is zó smal. De rillingen gaan over mijn lijf als daar een goederentrein langsrijdt."

De hekken zijn een goede methode meent hij, net als de borden. Al heeft hij daar ook wel wat op aan te merken: "Wat nou als je zo'n bord tegenkomt en je hebt geen beltegoed meer? Zo'n preventielijn zou gratis moeten zijn."

Meer op rtlnieuws.nl: Miljoenen extra voor tegengaan van zelfdoding op het spoor

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Topnieuws