Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 augustus 2017 12:20

Lunteren leeft mee met getroffen boeren: 'We eten er geen eitje minder om'

Het Gelderse dorpje Lunteren is zwaar getroffen door de eiercrisis: veertien pluimveebedrijven zitten op het slot. In het hechte dorp heeft iedereen het erover.

In Lunteren (ruim 13.000 inwoners) hoef je niet naar een supermarkt om eieren te halen. Het dorp wordt zo'n beetje omsingeld door pluimveebedrijven. Eieren haal je dus gewoon bij de boer. Of om precies te zijn: je haalt ze uit automaten die bij de bedrijven staan. 

'Iedereen leeft mee'

En daar gaan bewoners gewoon mee door, vertelt Lianne van Kapsalon De Hoofdzaak. "Het is hier het gesprek van de dag natuurlijk. Iedereen leeft mee met de de boeren. En we eten er geen ei minder om. Ik ga ook gewoon nog mijn eieren bij de de boer halen. Je kunt niet zo veel voor ze betekenen, behalve door gewoon door te gaan met het kopen van de eieren." 

Jan-Willem koopt de eieren voor zijn broodjeszaak Broodje Biezonder ook gewoon nog vers bij de boer. In zijn zaak merkt hij ook niet dat klanten minder eieren bestellen. "Ik vind dat het best wel opgeblazen wordt. Het is elke dag voorpaginanieuws, maar de gezondheidsrisico's' zijn helemaal niet groot."

'Je steunt elkaar, logisch'

Lunteren is een hecht dorp vertellen Lianne en Jan-Willem. Er heerst een 'ons-kent-onssfeer'. Via-via kennen veel bewoners de getroffen pluimveehouders. Mensen steunen elkaar, weet ook dominee Wim Scheltens van de gereformeerde Kerk PKN. Zondag zal hij tijdens de dienst stilstaan bij de crisis. "Het leeft hier heel erg. Iedereen kent iedereen. Je brengt dan even een bloemetje mee en drinkt koffie om te kijken hoe het gaat."

Nu heerst er een terneergeslagen sfeer in het dorp, zegt Gerald van Grootheest van Hervormde Gemeente Lunteren. "Er is ook veel onbegrip. Men denkt: is deze aanpak van de NVWA nodig geweest? Voor de getroffen boeren is de kostenpost enorm."

En het draait niet alleen om het geld, weet Scheltens. "De eigenaren van de kippenbedrijven voelen ook een soort wantrouwen, alsof zij schuldig zijn aan het bederven van de voedselketen. Maar de boeren kunnen hier helemaal niets aan doen. Ze hebben die middelen te goeder trouw gebruikt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws