Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 september 2016 01:28

'Limburgse geitenboer verzweeg Q-koorts met fatale gevolgen'

Een Limburgse geitenboer heeft in 2009 een uitbraak van Q-koorts op zijn bedrijf geheim gehouden. Daarmee bracht hij tientallen levens in gevaar.

Het tv-programma Zembla heeft dat vanavond onthuld. Op de boerderij in het Zuid-Limburgse Ransdaal hielpen gehandicapten mee en kwamen scholieren op bezoek op het moment dat de geitenhouder al wist dat zijn duizend geiten ziek waren. Q-koorts is besmettelijk voor mensen en kan dodelijk zijn.

Scholier overleden

Een van de scholieren overleed kort na het bezoek aan de boerderij. Een andere medewerker kreeg in die periode een miskraam. Veel scholieren, begeleiders en medewerkers werden ziek.

Volgens een oud-medewerker van de boerderij wilde de boer voorkomen dat zijn bedrijf in een kwaad daglicht zou komen te staan. De medewerkers kregen de opdracht niks te zeggen. De boer in kwestie was actief in de LLTB, de Limburgse afdeling van de LTO, en wist dus wel degelijk van het gevaar, aldus Zembla.

'Laat ons niet koud'

Hij wil niet reageren op de uitzending, maar reageerde al eerder tegen Dagblad De Limburger op de uitbraak. "Het laat ons ook zeker niet koud", zei hij al in 2012.

Nederland werd in 2007 getroffen door een enorme uitbraak van Q-koorts onder geiten. Duizenden mensen werden ziek, 74 van hen overleden. Honderden hebben nog dagelijks last van chronische vermoeidheid, die terug te voeren valt op de uitbraak.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws