Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 18:37

Lage waterdruk en bruin water door droogte

Een groot deel van Nederland kan in deze zomerse periode te maken krijgen met lagere waterdruk en bruin water dat uit de kraan komt.

Daarvoor waarschuwt Vitens. De vraag naar drinkwater is volgens het waterbedrijf flink gestegen door de droogte en warmte van de afgelopen tijd. Ook de economische groei speelt een rol. 

Bruin water

Als veel mensen tegelijkertijd de kraan open hebben staan, daalt de waterdruk, waardoor roestdeeltjes vrijkomen die het water een bruine kleur geven. Dit is niet meteen schadelijk voor de gezondheid. Er mag in ons drinkwater een kleine hoeveelheid ijzer in aanwezig zijn. Het wordt echter wel afgeraden om bruin water te gebruiken voor baby’s en ouderen.

Het probleem kan zich vanaf donderdag voordoen in alle regio's waar Vitens de leverancier is. Het bedrijf zegt als dat nodig is, een oproep doen aan de klanten om het watergebruik te spreiden. Wasjes draaien, de tuin besproeien en de auto wassen kan dan beter buiten de 'piekuren' (7.00 - 9.00 uur en 18.00 en 20.00 uur ) gebeuren. Ook gaat het overleggen met bedrijven.

Nieuwe waterreservoirs

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert aan 5,6 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.

Het bedrijf gaat in Noordbergum (Friesland) nieuwe waterreservoirs maken om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat werk moet in december klaar zijn.

Wat kun je nog meer doen?

Waterbedrijf Vitens heeft nog een aantal besparingstips op een rijtje gezet.

Badkamer/wc

  • Kies voor een douche in plaats van in bad te gaan.
  • Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Hiermee bespaar je niet alleen water maar ook energie.
  • Draai tijdens het douchen de kraan dicht tijdens het inzepen en haren wassen.
  • Gebruik de bespaarknop van de wc.

Tuin

  • Vang vóór het douchen eerst het koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven. Of gebruik dit voor het vullen van een kinderbadje.
  • Strooi cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en bovendien helpen ze tegen onkruid. Let op: minder geschikt voor mensen met honden.
  • Sproei de tuin liever goed voorafgaand aan een warme periode zodat er vocht in de bodem zelf zit i.p.v. meerdere keren tijdens de warmte. Bovendien verbranden de natte bladeren dan niet in de zon.

Overig

  • Laat de (af)wasmachine alleen draaien als u een volle machine hebt.
  • Wil je toch de auto wassen, gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws