Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 12:48

Kouwenhoven medeplichtig aan oorlogsmisdaden: 19 jaar cel

Kouwenhoven medeplichtig aan oorlogsmisdaden: 19 jaar cel
Guus Kouwenhoven in 1999.

De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven (74) is veroordeeld tot 19 jaar cel voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003.

Kouwenhoven zou zijn hardhoutbedrijf als dekmantel voor wapensmokkel naar buurland Sierra Leone hebben gebruikt. Destijds was daar een burgeroorlog gaande, waarbij tienduizenden slachtoffers vielen.

Handelsembargo

Getuigen zeggen dat ze hebben gezien dat ondanks een handelsembargo wapens in de haven van de stad Buchanan werden afgeleverd. De machinegeweren en munitie werden met steun van de bedrijven van Kouwenhoven naar het front vervoerd, aldus de aanklagers.

Tegen Kouwenhoven was in februari twintig jaar cel geëist. Zelf heeft de zakenman de beschuldigingen altijd ontkend. Om medische redenen was Kouwenhoven vandaag niet bij de uitspraak aanwezig.

Gebrek aan bewijs

In 2006 kreeg Kouwenhoven acht jaar cel voor wapensmokkel. Ook toen was de eis twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden.

Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend. Het hoogste rechtsorgaan verwees de zaak in 2010 weer terug naar het hof in Den Bosch.

Topnieuws